Pad odobrenja za građenje u Zagrebu za 24,6%

PinterestFacebookTwitterShare

U Zagrebu je u prvih devet meseci ove godine izdano 447 odobrenja za građenje, što je 24,6 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci Odela za statistiku zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada.
 
Ukupna vrednost radova predviđenih odobrenjima za građenje izdanim u prvih devet meseci ove godine iznosi 1,82 milijarde kuna, što je 44,1 posto manje od vrednosti iz prvih devet meseci prošle godine. U prva tri kvartala ove godine u Zagrebu je izdano 386 odobrenja za građenje zgrada, a za ostale građevine 61 odobrenje.

Vrednost radova predviđenih odobrenjima za građenje izdanim za zgrade iznosi 1,5 milijardi kuna, a za ostale građevine 308 miliona kuna. Prema vrsti gradnje, najviše odobrenja za građenje u prvih je devet meseci izdano za novogradnju, njih 344, dok je za rekonstrukcije izdano 103 odobrenja.

Odobrenjima za građenje izdanim u Zagrebu u prvih devet ovogodišnjih meseci predviđena je izgradnja 1.585 stanova, što je u odnosu na podatke za isto prošlogodišnje razdoblje pad za 12,2 posto.

Po podacima Odela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, u prvih devet meseci za nove stambene zgrade izdano je 266 odobrenja za građenje, dok je za nestambene zgrade izdano 28 odobrenja, od čega šest za poslovne zgrade, pet za industrijske zgrade, četiri za garaže itd.