Ponuda kukuruza veća od otkupne kvote

PinterestFacebookTwitterShare

Proizvođači u Srbiji ponudili su do sada daleko veće količine kukuruza za otkup u robne rezerve, od predviđene kvote 50.000 tona ovogodišnjeg roda, izjavio je danas Tanjugu direktor Robnih rezervi Goran Tasić.

 
Prema njegovim rečima, očekuje se da će otkup biti završen za 10 dana, a prednost će imati oni koji su se pre javili. Kada je 21. novembra, počeo otkup preko Produktne berze u Novom Sadu, prvo su se javili proizvođači iz Vojvodine, a dan kasnije i oni iz centrale Srbije. Ponude iz centralne Srbije primaće se još nekoliko dana.
 
Tasić je ukazao da je u toku veliki posao, jer treba potpisati nekoliko stotina ugovora sa proizvođačima, a danas se potpisuju u Šidu, jer je Direkcija za robne rezerve odlučila da njeni predstavnici dođu do proizvođača, a ne obratno.
 
Kukuruz se otkupljuje po ceni od 18 dinara za kilogram, uključujući i PDV. Minimalna količina merkantilnog kukuruza koja se otkupljuje od jednog registrovanog proizvođača je 10 tona, a maksimalna 100, dok se od jedne zemljoradničke zadruge otkupljuje 150 tona.
 
Rezerve otkupljuju kukuruz maksimalne vlage do 14 odsto, lomljenih zrna do osam i defektnih do dva odsto. Plaćanje se vrši u roku od sedam dana od dostavljanja dokumentacije.