Fabrika skroba i energije u ugašenoj šećerani

PinterestFacebookTwitterShare

Novosadska „Viktorija grupa“ kupila je, posle stečaja, za 400 miliona dinara ostatak nekadašnje Šećerane na dobroj lokaciji, udaljenoj dva kilometra od centra Zrenjanina , a svega kilometar od postojeće Skrobare, u stečaju.

Nova članica novosadse komapnije nazvana je „Viktororija starč“ ( strarč-skrob) i do sada je zaposlila 15 radnika koji ucestvuju u izboru savremene opreme za fabriku skroba i sirupa.

Prema proračunima iz kompanije “Viktoria starch“ će za tri godine otplatiti investiciju od 50 miliona evra, što zvuči neverovatno u odnosu na dosadašnju praksu.

Kurjak kaže da će rentabilnoj proizvodnji skoba i sirupa umnogome dopineti još jedna nova članica kompanije, “Viktorija green energy“, sa postrojenjima za paletiranje biomase .
 

„To je postrojenje za proizvodnji energije od slame – ostataka pšenice i soje i od stabljika kukuruza, čega na banatskom poljima ima u izobilju, pa je već ove godine otkupljeno 70.000 tona sirovine „ kaže direktor marketinga.

Pokretanjem pogona za paletiranje, biće obezbeđen jeftin energent za rad zrenajiniske fabrike skroba, bečejskog „Sojaproteina „ fabrike “Viktorija Oil“ u Šidu, a značajan deo će biti usmeren u izvoz.

U “Viktorija grupi” su izračulani da će objedinjeni sistem nabavke materijala, prerade sirovina, repromaterijala i proizvodnje, značajno umanjeti troškove poslovanja, a veliku koristist će imati i poljoprivrednici, jer je do sada biomasa ostajala neiskorišćena, često i paljena na njivama.