Kina traži od dva Sudana da reše spor oko nafte

PinterestFacebookTwitterShare

Kina, koja je veliki kupac nafte iz Sudana i Južnog Sudana, pozvala je danas vlade tih dveju zemalja da razreše spor oko tranzitnih taksi zbog kojih Sudan koči izvoz nafte iz Južnog Sudana koji nema izlaz na more.
 
Nakon što se Južni Sudan letos otcepio od većeg i dominantnijeg severnog dela zemlje, Kina se trudila da održi dobre odnose sa obema državama, uprkos njihovom međusobnom neprijateljstvu, preneo je Rojters.

Međutim, balansiranje Pekinga je dovedeno u pitanje jučerašnjim saopštenjem Sudana da je blokirao izvoz nafte iz Južnog Sudana dok dve strane ne postignu dogovor oko tranzitnih taksi, čime je intenzivirana rasprava između bivših sukobljenih strana u građanskom ratu oko toga kako da razdvoje svoje nekad integrisane naftne industrije.
 
Bivša država je dnevno proizvodila oko 500.000 barela nafte, a Južni Sudan, koji je proglasio nezavisnost 9. jula 2011, sada kontroliše oko tri četvrtine ukupne proizvodnje nafte, koja je žila kucavica obeju država.

Većina sudanske nafte nalazi se u Južnom Sudanu, ali izvoz u Kinu i druge zemlje mora da prođe kroz naftovode i luke koji se nalaze na severu.
 
Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hung Lei pozvao je vlade dvaju zemalja da ne koče izvoz nafte. 
 
„Verujemo da je održavanje uobičajene proizvodnje nafte važno za obe zemlje“, naveo je Hung.

„Nadamo se da će severni i južni Sudan primeniti razum i uzdržavanje, i na feksibilan i objektivan način rešiti svoje probleme kroz prijateljske konsultacije. Uvereni smo da će obe vlade ispuniti svoja obećanja, obezbediti stabilnost i nastavak saradnje u poslovanju naftom i zaštititi zakonska prava kineskih kompanija, kao i bezbedost njihovih radnika“, dodao je Hung.

Do oktobra, kineski uvoz sudanske sirove nafte nije bio značajnije pogođen. U prvih deset meseci 2011, uvoz je porastao za 5,5 odsto na godišnjem nivou na 11,12 milion atona, što čini oko pet odsto ukupnog kineskog uvoza nafte.

Kartum je 17. novembra odlučio da zaustavi izvoz nafte iz Južnog Sudana od oko 200.000 barela po danu, rekao je juče sudanski ministar za naftu Ali Ahmed Osman na konferenciji za štampu, dodajući da naftovodi još uvek rade i da međunarodne firme neće ispaštati.

Sudan je dozvolio Južnom Sudanu da nastavi izvoz sirove nafte bez konačnog sporazuma, očekujući da će takse biti plaćene nakon što dogovor bude postignut.

Osman je naveo da Južni Sudan već duguje Sudanu 727 miliona dolara u zaostacima za period od 9. jula do kraja oktobra.