Ministri evrozone odobrili novu tranšu pomoći Grčkoj

PinterestFacebookTwitterShare

Ministri evrozone konačno su večeras potvrdili da je odobrena isplata tranše pomoći Grčkoj u iznosu od osam milijardi evra, izjavio je neimenovani diplomata EU.
 
„To je urađeno“, naveo je diplomata nakon što su ministri ostalih 16 zemalja prihvatili da su svi uslovi, koji su stavljeni pred Atinu nakon zamrzavanja pomoći u avgustu, sada ispunjeni, prenela je agencija AFP.

Zemlje evrozone u tranši učestvuju sa 5,8 milijardi evra, dok preostale 2,2 milijarde obezbeđuje Međunarodni monetarni fond.
 
Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos je pre sastanka Evrogrupe u Briselu izjavio da Grčka ispunjava sve neohodne uslove za isplatu sledeće tranše međunarodne pomoći, koja joj je preko potrebna da bi izbegla bankrot.
 
Grci su tokom septembra i oktobra iz banaka podigli 13 do 14 milijardi evra, a uzimanje uloga je nastavljeno i početkom ovog meseca, rekao je guverner grčke centralne banke Jorgos Provopulos.

„Septembar i oktobar su, zbog političke nesigurnosti, bila dva veoma loša meseca“, kazao je guverner i dodao da je podizanje uloga, prema poslednjim podacima, nastavljeno i u prvoj dekadi novembra.

Prema poslednjim zvaničnim podacima centralne banke, obim uloga u grčkim bankama je tokom septembra smanjen za 2,9 odsto, na 183,2 milijarde evra. Od početka godine ulozi su se „stanjili“ za 12,6 odsto, a opadali su svakog meseca, osim avgusta.

Postepeni gubitak uloga dodatno pogoršava situaciju grčkih banaka koje su zbog dužničke krize države od prošle godine u refinansiranju potpuno zavisne od Evropske centralne banke.