Festival vina i hrane „Ravangrad“ u Somboru

PinterestFacebookTwitterShare

Turistička organizacija grada Sombora, u saradnji sa preduzećem „D-Wine“ organizovaće 3. decembra, po treći put Međunarodni Festival vina i hrane „Ravangrad fest“.
 
Cilj festivala je da obogati turističku ponudu grada i regije, ali i da doprinese širenju vinske kulture, kojoj se poslednjih godina posvećuje sve veća pažnja, naročito u našoj i zemljama u okruženju.

S obzirom na pogodno tlo za uzgoj vinove loze na tim prostorima, festival će biti idealna prilika da i vlasnici velikih vinarija i malih gazdinstava uspostave nove kontakte i time se motivišu za vinogradarstvo, kao jednu od poljoprivrednih grana u usponu.

Čonoplja, Riđica, Telečka i Sivac, samo su neka od mesta u okolini Sombora, u kojima je nekada vinogradarstvo bilo jedno od najzastupljenijih poljoprivrednih grana. 

Očekuje se da će se na festivalu okupiti oko 40 vinara iz Srbije i okolnih zemalja. Na manifestaciji biti priređen u gastro kutak, gde će posetioci moći da probaju hranu, koja ide uz vina, a karakteristična je za to podneblje.

Predviđen je i prateći program, koji će uključuje kulturno umetnički – muzički deo, promocije i prezentacije renomiranih vinskih kuća, ali i stručna predavanja, među kojima „Sorte pogodne za uzgoj na području Vojvodine – Bačke“ i „Karakteristike srpske i mađarske kuhinje“. 

Biće predstavljen i Turistički i gastronomski vodič Apatina Miroslava Božina. Uz ulaznicu, svaki posetilac će dobiti vinsku čašu i katalog izlagača.