EPS uložio 600 miliona evra u remonte i modernizaciju

PinterestFacebookTwitterShare

„Elektroprivreda Srbije“ (EPS) uložila je ove godine u remontno održavanje i u projekte modernizacije oko 600 miliona evra, pri čemu je oko 250 miliona evra investirano iz sredstava EPS-a, 150 miliona evra iz kreditnih aranžmana, a 200 miliona evra izdvojeno je za održavanje.

Direktor Sektora za investicije u EPS-u Dušan Živković ukazao je da je u vreme otežanog finansiranja veoma značajno da sistem kakav je EPS nastavi sa ulaganjima i upošljavanjem najvećeg dela srpske privrede.

Spisak projekata na kojima se radilo u ovoj godini je podugačak, rekao je Živković za časopis „kWh“ i dodao da je jedan od projekata bila priprema tendera za nabavku merne opreme iz zajmova Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke.

„Nakon saglasnosti konsultanta i banke očekujemo da se već krajem godine pokrene i tenderska procedura za taj posao“, najavio je Živković i dodao da se za modernizacija hidroelektrane „Zvornik“, takođe krajem ove godine očekuje objava tendera.

Živković je podsetio da se modernizacija HE „Bajina Bašta“ se odvija planiranom dinamikom, da je pušten u rad drugi obnovljeni agregat, a započete su aktivnosti na modernizaciji trećeg.

Ne posustaju ni projekti na mlinovima u Termoelektrani „Nikola Tesla“ (TENT), ali postoje teškoće i kašnjenje u realizaciji sistema za transport pepela i šljake u TE „Kostolac“, ukazao je Živković.

On je podsetio da je potpisan i ugovor o japanskom kreditu od 26 milijardi dinara, za izgradnju sistema za odsumporavanje u TENT-u, a do kraja godine trebalo bi da bude odobren zajam EBRD-a, vredan 45 miliona evra, za modernizaciju postojećih i gradnju novih malih HE na vodoprivrednim objektima.

Živković je naglasio da je zajam od EBRD-a za novi sistem upravljanja kvalitetom uglja u Rudarskom basenu „Kolubara“ kompletiran, dok je kredit od nemačkog KfW-a za taj projekat u završnoj fazi.

EPS, kako je najavio, planira da posle modernizacija i započetnih projekata u oblasti zaštite životne sredine započne i sa razvojnim projektima, s obzirom da se kompanija mora pripremiti za tržišnu utakmicu, a to se može samo izgradnjom novih termo i hidroelektrana i otvaranjem novih kopova, kroz različite modele strateškog partnerstva i zajedničkog ulaganja.