Ušteda energije najveći energetski resurs Srbije

PinterestFacebookTwitterShare

Ušteda energije u privredi i domaćinstvima je najveći energetski resurs Srbije, u kojoj se troši od 30-80 odsto više energije po jedinici proizvoda nego u razvijenim zemljama, izjavio je profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu Goran Jankes u Regionalnoj privrednoj komori Kraljevo.

Na konferenciji o energetskoj efikasnosti, u okviru kampanje “Štedimo energiju, investirajmo u budućnost”, Jankes je novinarima rekao da se procenjuje da je i sa starom opremom i skromnim ulaganjima moguće ostvariti ušstedu energije u srpskoj privredi od 20-40 odsto.

“Vlasnici firmi misle da su troškovi energije nepromenljivi, a u svakom industrijskom programu ima 5-6 segmenata u kojima je moguće ostvariti uštede”, rekao je on.

Profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu Dragan Šešlija je mogućnosti uštede u industriji ilustrovao primerom potrošnje vazduha pod pritiskom.

“Efikasnijim korišćenjem energije potrošnja vazduha pod pritiskom u industriji Srbije može da se smanji za 30 odsto. Već time bismo uštedeli energiju kapaciteta hidroelektrane Zvornik”, naglasio je Šešlija.

Kampanju “Štedimo energiju, investirajmo u budućnost” realizuje Čačanska banka uz podršku fonda “Geen for Growth” iz Luksemburga.Privrednicima i građanima koji žele da ulažu u povećanje energetske efikasnosti u svojim pogonima ili stanovima, ova banka odobrava kredite povoljnije od uobičajenih komercijalih.

Konferencije o energetskoj efikasnosti su osim u Kraljevu, održane u Beogradu i Čačku.