„Bambi“ postao jedini konditor čiji proizvodi sadrže samo „dobre“ masti

PinterestFacebookTwitterShare

Novi način proizvodnje konditorskih proizvoda, iz koje su eliminisane štetne masti, predstavljen je juče u pogonima kompanije „Bambi“ u Požarevcu.

Kako je tom prilikom istaknuto, „Bambi“ je jedina konditorska kompanija u zemlji i regionu koja je iz kompletnog portfolia eliminisala transmasti, čime se pridružila grupi velikih svetskih kompanija koje su realizovale ovaj projekat.

– Proces eliminacije transmasti iz svih naših proizvoda trajao je tri godine, i za to vreme uspeli smo, da u saradnji sa renomiranim svetskim proizvođačima, postepeno zamenimo transmasti biljnim mastima, koje ne sadrže transmasne kiseline. Zahvaljujući timu stručnjaka koji je predano radio, uspeli smo da zadržimo kvalitet proizvoda na najvišem nivou, a da ukus ostane nepromenjen – istakao je Dragan Živanović, izvršni direktor za proizvodnju u kompaniji „Bambi“.
 
Na pitanje šta to konkretno znači za potrošače, Živanović je objasnio da su masti esencijalni deo ishrane, ali da je važno napraviti razliku između tzv. dobrih i loših masnoća i truditi se da se, u okviru preporučenog dnevnog unosa energije, unese što više dobrih masti.

Najveći izazov tokom procesa eliminacije bilo je pronalaženje adekvatnih biljnih masti koje podržavaju jedinstvenu, autentičnu i prepoznatljivu strukturu, ukus i miris. Napraviti zamenu, a da potrošači ne osete promenu pri konzumiranju.
 
Kompanija „Bambi“ dnevno proizvede 2.000 tona keksa i ostalih grickalica, a od toga oko 40 tona „plazma“ keksa. Poslednjih godina, kako je dodao, svake godine prosečno izbace 70 novih proizvoda na tržište, a 25% proizvoda ode na izvoz.
 
Prema njegovim rečima, godišnje se proizvede u proseku oko 1,5 kilogram „plazma“ keksa po glavi stanovnika.