Makedonija odustaje od izgradnje Koridora 8 putem koncesije

PinterestFacebookTwitterShare

Makedonija odustaje od plana da modelom koncesije izgradi Koridor 8 od bugarske do albanske granice, jer se na poslednjem tenderu nije javila nijedna zainteresovana firma, prenosi „Dojče vele“.

Vlada u Skoplju, kako je navedeno, priprema novu strategiju za izgradnju Koridora 8.

Tender nije uspeo, prema rečima makedonskog vicepremijera zaduženog za ekonomska pitanja Vladimira Peševskog, jer se predviđen obim saobraćaja na tom putnom pravcu nije pokazao kao dovoljan i isplativ za potencijalne investitore.

Peševski je kazao da je novi plan u fazi izrade i da bi trebalo da bude završen za tridesetak dana.

U okviru koncesije najverovatnije će biti ponuđena izgradnja puta od Kičeva do Gostivara, kao i od Skoplja do Blaca, dok bi ostale delove Koridora trebalo da gradi država.

Deonica od Ohrida do Kičeva biće izgrađena najverovatnije iz budžetskih sredstava, a u istočnom delu zemlje, prema granici sa Bugarskom, predviđena je rekonstrukcija i proširivanje sa trećom kolovoznom trakom, otkriva Peševski.

Velika investicija mogla bi da bude pravac od Rankovca do Krive Palanke, gde je na pojedinim delovima moguća i promena već postojeće trase, ali taj put ipak neće biti izgrađen kao autoput, jer za to nema ekonomskog opravdanja, s obzirom na promet vozila.

Realizacija dela Koridora koji bi finansirala država, prema rečima Peševskog, koštala bi oko 500 miliona evra.

Tačna budžetska projekcija za realizaciju projekta moći će da se napravi tek nakon detaljne analize eksperata iz makedonske Agencije za puteve.

Izgradnja puteva na pravcu Koridora 8 jedan je od glavnih zahteva koji stižu od poslovnih ljudi u Makedoniji. Na taj način se povećava broj transportnih pravaca koji predstavljaju alternativu Koridoru 10.

Projekat izgradnje i modernizacije puteva duž Koridora 8, kako je najavljivano, trebalo je da bude investicija od 1,2 milijarde evra i bilo je predviđeno da rok za modernizaciju i izgradnju bude osam godina sa pravom na naplatu putarine od 35 godina.

Vlada je, takođe, ponudila i 200 miliona subvencija za koncesionare.