Autoindustrija podiže izvoz Šumadije

PinterestFacebookTwitterShare

Privreda Šumadije je za prvih devet meseci ove godine izvezla proizvode u vrednosti od 358 miliona dolara, skoro 80 odsto više nego u istom periodu prethodne, a najviše je uvećan izvoz delova iz autoindustrije i voća.
 
Prema rečima Ružice Stančić, iz Centra za ekonomske odnose sa inostranstvom, u ovdašnjoj Privrednoj komori, ukupan obim uvoza i izvoza je oko 800 miliona dolara. Pored povećanja izvoza, uvećan je i uvoz za 22 odsto, i sada iznosi 441 milion dolara. Bitno je da je minus u razmeni sa svetom sveden na 81 milion dolara.

„Dobrom izvoznom rezultatu su pre svega doprinela velika ulaganja u auto-komponente. U ovom regionu se sada proizvode delovi za skoro sve poznate svetske automobilske marke. Zahvaljujući izvozu automobilskih setova „Jure“ iz Rače u Slovačku, ta država je postala drugi spoljnotrgovinski partner ovog regiona, odmah posle Nemačke“, kaže Ružica Stančić.
 
Kako dodaje, značajno je uvećana i razmena sa zemljama CEFTA. „Prvi put je ostvaren suficit sa Hrvatskom. Udvostručili smo izvoz u Švajcarsku, a izvoz u Rusku Federaciju povećan je tri puta…“, navodi Stančić.
 
Proizvođači šljive iz Šumadije, pogotovu iz Topole, ne mogu da nakupe dovoljno ovog čuvenog srpskog ploda za rusko tržište. Seljaci iz ovog kraja traže od države ozbiljniji podsticaj i dobili su obećanje da će se budžet za te namene uvećati. Agrarni budžet grada za tu namenu iz godine u godinu se uvećava. Sada iznosi više od sto miliona dinara, a koliko do pre neku godinu bio je oko 20.
 
Ako kompanija „Fiat automobili Srbija“ do kraja sledeće godine krene sa serijskom proizvodnjom domaćeg automobila, izvoz će se uvećati bar za milijardu i po dolara, što bi, kako kažu u Privrednoj komori, drastično promenilo izvozno-uvoznu sliku čak i države Srbije, za skoro 30 odsto.