MK Group: Ponuda za preuzimanje akcija Carnex-a

PinterestFacebookTwitterShare

Srpska kompanija MK grupa objavila je danas ponudu za preuzimanje 7,08 odsto akcija industrije mesa Carnex [CRNX] iz Vrbasa po ceni od 2.325 dinara za akciju.Kako se navodi u oglasu objavljenom na sajtu Centralnog registra za hargije od vrednosti (www.crhov.rs), ponuda nije uslovna i biće otvorena do 20. decembra 2011. godine. MK grupa je ponudu za preuzimanje Carnex-a objavila zajedno sa brokerskom kućom MV investments, Carnex holdingom iz Vrbasa i firmom Ashmore Carnex limited sa Kajmanskih ostrva, s kojima zajedno poseduje 92,92 odsto akcija vrbaške industrije mesa.

Za preuzimanje preostalih 7,08 odsto kapitala Karneksa, odnosno 115.625 akcija, MK grupa će platiti oko 2,7 miliona dinara.

MK grupa je 17. novembra saopštila da je kupila Carnex, ali nije navela detalje o toj transakciji. Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila je 11. novembra MK grupi preuzimanje akcija Carnex-a od Ashmor-a.

Vrbaška industrija mesa i prerađevina od mesa privatizovana je 2003. godine kada je komapnija „Midland resources“ kupila 51,3 odsto akcija kompanije na Beogradskoj berzi. Većinski vlasnik Karneksa od novembra 2006. godine je Ashmor, koji je otkupio akcije od Midland resources-a, a zatim na berzi kupio još 40,8 odsto akcija.
 
Trgovanje akcijama Carnex-a [CRNX] na Beogradskoj berzi jutros je počelo po ceni od 2.000 dinara za akciju, što je najviša cena te hartije od vrednosti u poslednjih godinu dana. Najviša cena akcija ove kompanije, u iznosu od 3.949 dinara, bila je 30. maja 2007. godine, a najniža, 695 dinara, bila je 8. maja 2009. godine.
 
Poslovni sistem MK grupe je pre preuzimanja Carnex-a obuhvatao 35 povezanih preduzeća koja posluju u oblasti poljoprivrede, trgovine, turizma, informacionih tehnologija, upravljanja nekretninama, finansija i obnovljivih izvora energije.