Centar za srtna žita pred gašenjem zbog dugova

PinterestFacebookTwitterShare

Centar za strna žita u Kragujevcu, ustanova koja postoji 113 godina i ima 100 priznatih sorti žita, biće ugašen ako se rasproda imovina popisana za naplatu duga, izjavio je direktor te ustanove Živomir Vučković.

Sudski izvršitelji su 25. novembra popisali pokretnu imovinu Centra radi naplate 5,5 miliona dinara duga preduzeću „Ilić“ iz Ćićevca, za građevinske radove na adaptaciji zgrade 1997. godine.

„Popisana je pokretna imovina Centra za strna žita, kombajni, traktori, sejalice, tanjirače, prikolice i plugovi, bez kojih ustanova ne može da nastavi rad“, rekao je Vučković.

Spor sa izvođačem radova nastao jer radovi nisu dovedeni do kraja, a 1999. godine je konstatovano dugovanje Centra prema firmi „Ilić“ od preko milion i po dinara, podsetio je Vučković. On je dodao da je Ministarstvo finansija Srbije 2000. godine prihvatilo da izmiri obaveze prema firmi „Ilić“ koje su sa kamatom iznosile više od 3,7 miliona dinara, ali uplata nije izvršena.

Vučković je dodao da je nakon tužbi i protivtužbi u maju prošle godine sud utvrdio da dug kragujevačkog Centra za strna žita iznosi 5,5 miliona dinara. Zaposleni u centru očekuju da nadležno ministarstvo konačno reši ovaj problem, pošto je Republika Srbija osnivač i vlasnik Centra za strna žita u Kragujevcu, istakao je Vučković.

Zbog teške situacije i zaposleni u Centru su u poslednje dve godine u više navrata protestovali, a jedan protest je ostao upamćen po paljenju diploma ispred zgrade te ustanove. Račun Centra za strna žita je trenutno u blokadi za oko 11 miliona dinara, a isplata zarada zaposlenima kasni 14 meseci.