Privatizacija donela niz negativnih efekata

PinterestFacebookTwitterShare

Privatizacija preduzeća u Srbiji donela je niz negativnih efekata – od gašenja preduzeća i otpuštanja velikog broja radnika, do smanjenja prava radnika u preduzećima koja još posluju, zaključak je današnjeg okruglog stola koji je organizovao Socijalno-ekonomski savet Srbije.

Istraživanje Socijalno – ekonomskog saveta, koje je obuhvatilo 417 privatizovanih preduzeća u 15 gradova, pokazalo je da čak 65 odsto tih preduzeća više ne postoje ili su pred gašenjem.

Zoran Ristić, predstavnik Ujedinjenog granskog sindikata “Nezavisnost” rekao je da je broj zaposlenih u privatizovanim preduzećima koja još rade smanjen za 45 odsto, da su zarade ostale uglavnom na nivou pre privatizacije, kao i da u polovini tih preduzeća isplata zarada nije redovna.

Ristić je istakao i da raste broj radnika koji se angažuju na određeno vreme, kao i da tek svako peto preduzeće ima potpisan kolektivni ugovor sa zaposlenima, što nije bio slučaj pre privatizacije kada je kolektivni ugovor postojao u svim preduzećima.

Istraživanje je pokazalo i da je tek u svakom četvrtom preduzeću koje posluje kupac investirao nešto više od iznosa koji je bio obavezan, a da u svakom petom nije investirao ništa ili je čak otuđio imovinu.

Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije rekao je da isplata zarada zaposlenima prosečno kasni 52 dana, a da je tek tri odsto preduzeća uvećalo radnu snagu.