U Petrohemiju će biti uloženo 237 miliona evra

PinterestFacebookTwitterShare

U pančevačku „Petrohemiju“ biće uloženo ukupno 237 miliona evra, kako bi ta kompanija do 2014. godine postala profitabilna, najavili su danas ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić i generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko.


Sporazumom o strateškoj saradnji NIS-a i „Petrohemije“, koji je potpisan 21. novembra, predviđeno je da se u prvoj fazi 62 miliona evra ulože u povećanje kapaciteta proizvodnje u dve fabrike u „Petrohemiji“, rekao je Ćirić na konferenciji za novinare.

On je podsetio da su sporazumom predviđena tri stuba razvoja „Petrohemije“ – finansijsko restrukturiranje, realizacija investicionog programa i promena sistema menadžmenta.

Finansijsko restrukturiranje podrazumeva smanjenje zaduženosti kompanije za više od 150 miliona evra, uz promenu strukture akcijskog kapitala.

Ćirić je naveo da će dugovi biti otpisani ili konvertovani u kapital, tako da će Naftna industrija Srbije kao jedan od najvećih poverilaca biti i najveći akcionar „Petrohemije“ u iznosu od oko 34 odsto.

„Petrohemija“ će se, kako je najavio Ćirić, kreditno zadužiti uz garanciju Republike Srbije da bi finansirala prvu fazu investicija od 62 miliona evra, koja će biti sprovedena 2012. i 2013.

U okviru te faze, biće povećani kapaciteti proizvodnje polietilena, a očekuje se da će već 2014. godine „Petrohemija“ profitabilno poslovati, kazao je Ćirić.

Tokom druge faze investicija, koja će biti sprovedena 2014. i 2015. godine, novac će biti uložen u povećanje energetske efikasnosti i rekonstrukciju fabrike „Etilen“, dodao je ministar Ćirić.

On je, takođe, izrazio očekivanje da neće biti smanjenja broja zaposlenih u tom pančevačkom postrojenju.

Na konferenciji je najavljeno i da će se u „Petrohemiji“ promeniti sistem menadžmenta, što podrazumeva povećanje učešća u upravljanju akcionara – NIS-a i „Srbijagasa“, a biće angažovani i priznati eksperti sa međunarodnog tržišta rada.

„Srbijagas“ će u Upravni odbor imenovati Milu Mladenović, a NIS Nikolasa Petrija i nezavisnog eksperta Ivana Solčeka.

Kravčenko je ocenio da je u „Petrohemiji“ moguće ostvariti sličan uspeh kao što je postignut u NIS-u.

On je izrazio očekivanje da će, po završetku investicija u „Petrohemiji“, ta kompanija poslovati profitabilno i da će ostvarivati još veći izvoz.