SAD postaju neto izvoznici benzina

PinterestFacebookTwitterShare

Sjedinjene Američke Države ove godine bi mogle po prvi put za 62 godine da postanu neto izvoznici naftnih drivata, a rast isporuka benzina, avionskog goriva i drugih proizvoda se objašnjava niskom tražnjom na domaćem tržištu i rastom potrošnje u inostranstvu.
 
U prva tri ovogodišnja kvartala SAD su izvezle 753 miliona barela derivata, dok je uvoz bio na nivou od 689 miliona barela, sa pozitivnim saldom od 64 miliona, piše njujorski dnevnik „Wall Street Journal“.

Na kraju 2005. saldo je bio negativan od oko 900 miliona barela, ali je zatim zbog kreditne krize, rasta cena energenata i izvesnog porasta eksploatacije nafte u SAD, počeo brzo da opada.

Najveći kupci derivata proizvedenih u američkim rafinerijama su u septembru bili Meksiko i Brazil, dok je aktivna prodaja bila i u Holandiji i Singapuru.

SAD su međutim i dalje najveći svetski potrošači i uvoznici sirove nafte. Ključni američki dobavljači nafte su Kanada, Venecuela i zemlje Persijskog zaliva, podsetila je ruska internet stranica „Lenta.ru“.