Rusija rekorder po privrednom kriminalu

PinterestFacebookTwitterShare

Privredni kriminal u Rusiji je u poslednjih godinu dana oštetio 37 odsto kompanija, zaključuje u šestom po redu izveštaju o privrednim prestupima u svetu kompanija “PricewaterhouseCoopers” (PwC).

Podaci za Rusiju premašuju prosečne rezultate u svetu (34 odsto) i centralnoj i istočnoj Evropi (30 odsto), kao i “velike sedmorke zemalja u usponu” (Brazil, Rusija, Indija, Narodna Republika Kina, Indonezija, Meksiko i Turska) gde je 31 odsto kompanija oštećeno zbog privednog kriminala. U isto vreme, ovaj procenat u Rusiji je znatno niži nego 2009. (71 odsto) i 2007. (59 odsto), prenela je ruska agencija za privredne informacije Finmarket.

Manji broj registrovanih slučajeva takvih prestupa se delimično objašnjava izborom ispitanika pošto je ovog puta anketirano više organizacija malog i srednjeg biznisa, koje, sudeći po iskustvu, ređe prijavljuju privredne mahinacije.

Najrasprostranjeniji oblik privrednog prestupa u Rusiji ostaje nezakonito prisvajanje aktive (72 odsto). Podmićivanje i korupcija je i dalje jedan od najvećih problema na ruskom tržištu, na koje je 2010. naišlo 40 odsto ankertiranih kompanija. Kako je navelo 13 odsto ruskih ispitanika, zbog rizika od korupcije oni su odustali od plasmana na novo tržište ili od realizacije novih poslovnih mogućnosti.

Saznanja o nivou korupcije utiču ne samo na direktne strane investicije, pošto se od ulaganja sredstava u sektore u kojima je visok rizik od korupcije, uzdržavaju i ruske organizacije, ističe u izveštaju PwC.

Među ostalim oblicima mahinacija, najveći problem za ruske organizacije je manipulacija knjigovodstvenim izveštajem (23 odsto), nepoštena konkurencija (17 odsto) i kršenje prava intelektuane svojine (13 odsto).
U 2011, gledano po visini gubitaka, 40 odsto organizacija suočenih sa mahinacijama je zbog privrednih prestupa izgubilo manje od 100.000 dolara, a sedam odsto imalo gubitke preko 100 miliona dolara, deset puta više od svetskog proseka (0,6 odsto). Oko 22 odsto ruskih firmi je zbog privrednog kriminala izgubilo više od pet miliona dolara u 2011.

Za pretrpljene gubitke zbog privrednog kriminala više od polovine (55 odsto) organizacija okrivljuje sopstvene zaposlene, koji “rade” samostalno, a 36 odsto ispitanika smatra da su u mahinacijama učestvovale i osobe izvan preduzeća. U svetu je u proseku 34 odsto ispitanika izavilo da je njihova organizacija bila na udaru privrednog kriminala, za 13 odsto više nego 2009.

Krađa ili nezakonito prisvajanje aktive (72 dosto) je najčešći oblik privrednog prestupa u svetu, a zatim slede “friziranje” finansijskih izveštaja, podmićivanje i korupcija, kao i sajber kriminal.
U svjtskom izvještaju o privrednom kriminalu za 2011. učestvovalo je bezmalo 4.000 ispitanika iz 72 zemlje, među kojima je 126 vodećih ruskih kompanija, prenose agencije.