BBC se izvinio zbog komentara Džeremi Klarksona

PinterestFacebookTwitterShare

Britanska medijska mreža BBC izvinila se zbog komentara popularnog televizijskog voditelja Džeremija Klarksona koji je rekao da radnike javnog sektora „treba pogubiti“.
 
U jednom u nizu od gafova voditelj veoma gledane emisije „Top gear“ Klarkson rekao je gostujući u programu „One show“ mreže BBC da radnike javnog sektora treba pogubiti pred njihovim porodicama.
 
Klarkson (51) se, takođe, požalio da on nekada kasni na posao zato što se pojedinci bacaju pod voz, piše danas „Dejli telegraf“.
 
BBC je skoro odmah objavio izvinjenje rekavši da Klarkson zna povremeno da prekorači granicu u traganju za „komičnim“, dodajući da se više gledalaca žalilo, ali nisu naveli tačan broj. Tokom interjvua Klarksona su upitali šta bi on uradio sa štrajkačima, a on je odgovorio „da bi ih sve pobio“. „Sve bi ih izveo i pobio pred njihovim porodicama“, rekao je Klarkson.
 
„Kako se usuđuju da štrajkuju kada imaju te pozlaćene penzije koje su im garantovane, dok mi ostali moramo da zarađujemo za život“, rekao je Klarkson.
 
Dok su se neki u publici smejali, voditelji Met Bejker i Aleks Džouns bili su zaprepašćeni i bilo im je neprijatno. Klarkson je kasnije dodao da on nekada dolazi vozom na posao, koji uvek staje u Redingu jer „svaki put neko skoči pod voz“.
 
„Zapitate se zašto smo stali ako smo nekoga udarili? Ne vidim smisao u zaustavljanju? Tom nekom neće biti ništa bolje“, rekao je Klarkson.
 
Njegovi komentari izazvali su kritike gledalaca koji su postavili više komentara na društvenoj mreži „Tviteru“, međutim bilo je i drugih koji su se smejali, rekavši da je to bila samo dobra šala. Na kraju emisije voditelji mreže BBC su se izvinili zbog Klarksonovog „preteranog taletna za komično“ i „strogih gledišta“.
 
„Iako uživamo u njegovim stavovima, koje on nekada preterano ističe da bi dobio efekat komičnog, istinski nam je žao ako su njegovi komentari o smrti na pruzi nekoga uznemirili“, rekli su voditelji.
 
Klarkson je i ranije izazvao ljutite komentare kada je bivšeg premijera Gordona Brauna, koji je izgubio oko u nesreći dok je kao tinejdžer igrao ragbi, nazvao „jednookim škotskim idiotom“.
 
Blizu dva miliona britanskih radnika u javnom sektoru, prema podacima sindikata, stupilo je juče u najveći štrajk državnih službenika za poslednjih nekoliko decenija. Ovo je najveći štrajk od „Zime nezadovoljstva“ iz 1979. koji je nagovestio dolazak Margaret Tačer na mesto premijera.
 
Povod štrajka je nezadovoljstvo radnika predloženom vladinom penzionom reformom, koja u velikom stepenu utiče na interese radnika u državnom sektoru.