Bolje gorivo tek 2013.

PinterestFacebookTwitterShare

Vozači u Srbiji će od 2013. godine, skoro sasvim je izvesno, sipati kvalitetnije gorivo u svoje automobile, a da li će biti i i dalje među najskupljima u regionu zavisiće od odluke nadležnih državnih organa.
 
Naime, tokom sledeće godine bi trebalo da bude završen projekat sistema za nadgledanje kvaliteta goriva koji se radi pod pokroviteljstvom Evropske unije.

– Kontrola goriva će biti vršena od rafinerija do maloprodajnih objekata. Monitoring će biti podeljen na letnji i zimski period a svi standardi o kvalitetu će biti usklađeni sa evropskim – kaže Dragoslava Stojiljković, viši ekspert za kvalitet goriva, koja veruje da će bar jednom godišnje biti prekontrolisana i svaka od postojeće 1.441 benzinske pumpe u Srbiji.
 
Iskustva iz zemalja EU, SAD i Japana pokazuju da je veoma bitna i zakonska regulativa, koja između ostalog propisuje i izuzetno visoke kazne za svaki prekršaj i eliminaciju korupcije. Detaljno je razrađen i sistem finansiranja kontrola.
 
– U Belgiji se na primer, godišnje obavi 10.000 kontrola. To mnogo i košta, u proseku po 180 evra po uzorku, a finansira se tako što su kompanije dužne da u fond za kontrolu države izdvajaju 0,25 evra na svakih prodatih 1.000 litara goriva – kaže za „Novosti“ Vasil Kačinarov, ekspert za goriva EU.
 
Realna opasnost, smatraju naši stručnjaci iz ove oblasti je da kompanije taj trošak jednostavno prevale na krajnjeg kupca.
 
– Ipak, ovaj sistem kontrole bi smanjio i mogućnost plasiranja lož-ulja kao dizela, sprečio i takozvano nameštanje svega i svačega u gorivo, zaustavio šverc, pa bi država tada efikasnije napunila budžet i mogla da smanji iznos akciza što bi dovelo do pojeftinjenja – smatra Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.