Bosch gradi pogon u Pećincima

PinterestFacebookTwitterShare

Predstavnici Vlade Srbije i nemačke kompanije Bosch potpisali su danas u Predsedništvu Srbije okvirni sporazum o investiciji u fabriku u Pećincima koja će proizvoditi sisteme brisača za automobile i u koju će biti uloženo 70 miliona evra.

Predviđeno je da izgradnja fabrike površine 22.000 kvadrata počne početkom 2012. godine i da bude zasena 2019. godine. Kako je planirano, proizvodnja u toj fabrici počeće početkom 2013. godine. U početku bi zapošljavala 60 radnika, a kasnije 620.

Novi proizvodni pogon u Pećincima, koji će se zvati Robert Bosch Beograd, biće deo Bosch-ovog poslovnog sistema koji se bavi proizvodnjom motora za podešavanje sedišta u automobilima, za pomeranje prozora i komponenti za brisače. Bosh-ov sistem za električne motore ima 12 pogona u svetu i zapošljava oko 12.000 ljudi.

Potpisivanju sporazuma o investiciji Bosch-a u Srbiji prisustvovao je predsednik Srbije Boris Tadić.

Bosch se bavi proizvodnjom bele tehnike, alata i delova za automobile. Većinski vlasnik je Humanitarna fondacija „Robert Bosch“ sa 92 odsto, dok je preostalih osam procenata u vlasništvu porodice Boš.

Prema podacima kompanije, prodaja u prošloj godini premašila je 47 milijardi evra. U Nemačkoj ima 112.000 zaposlenih, a u inostranstvu zapošljava 164.000 radnika.