Otvoren autoput Banja Luka-Gradiška

PinterestFacebookTwitterShare

Druga deonica autoputa Banja Luka-Gradiška, ukupne dužine 26,5 kilometara, od Mahovljana do Gradiške juče je zvanično puštena u saobraćaj, čime je ovaj autoput u funkciji celom svojom dužinom od 32 kilometra.

Svečanost povodom otvaranja upriličena je na delu autoputa u mestu Čatrnja, gde su tačno u 10:30 Milorad Dodik, predsednik RS i Boris Tadić, predsednik Srbije, presekli vrpcu.

„Nismo odustali od ovog projekta kada je bilo logično da to uradimo, jer svet koji je zahvaćen krizom ne poznaje ovakve projekte, a mi smo u roku izgradili ovaj autopu“, rekao je predsednik RS, ocenivši da će ovaj autoput nesumnjivo promeniti ovaj prostor i približiti ljude.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da za njega predstavlja veliku čast da učestvuje u manifestaciji otvaranja prvog autoputa kroz RS. Tadić je ocenio da je izgradnja deonice autoputa od Gradiške do Mahovljana veoma važna ne samo u simboličnom već i u funkcionalnom smislu.

Naime, umesto dosadašnjeg putovanja od Banja Luke do Gradiške koje je trajalo oko sat vremena, uzimajući u obzir gužve koje su putnike pratile kroz Laktaše, Mahovljane, Aleksandrovac i Topolu, građani će ubuduće ovu dionicu prelaziti za oko 25 minuta.


Autoput Banjaluka – Gradiška još nije kompletiran zbog izgradnje Mahovljanske petlje, koja bi trebalo da bude završena do maja naredne godine. Putarina se neće plaćati sve dok ne bude završena i Mahovljanska petlja. Izgradnja ove petlje koštaće 21 milion evra, a reč je infrastrukturnom projektu koji će biti prve takve vrste u BiH. Takođe, biće to jedan od prvih izgrađenih objekata na deonici puta Banjaluka – Doboj, jer ona treba da ga poveže sa autoputem Banjaluka – Gradiška. Očekuje se da uskoro bude potpisan i ugovor o gradnji autoputa Banjaluka – Doboj, a predviđeno je da izgradnja počne naredne godine.