Harčenko: Izgradnja gasovoda Južni tok kroz RS kruna naših zajedničkih napora

PinterestFacebookTwitterShare

Realizacija projekta gasovoda „Južni tok“ kroz Republiku Srpsku /RS/ biće kruna višegodišnjih zajedničkih napora vlasti Rusije i RS, ocenio je ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan Harčenko.
 
„Priključkom RS na `Južni tok` otvaraju se mogućnosti za celu BiH, za popravljanje ukupnog kvaliteta života običnih ljudi u zemlji, kao i za razvoj industrije u celini. Razgovori predsednika /RS Milorada/ Dodika sa čelnim ljudima `Gasproma` sve su sadržajniji i konkretniji i realizacija tog velikog projekta postaje realnost“, istakao je Bocan Harčenko.
 
Navodeći da investicije „Zarubežnjefta“, „Njeftgazinkora“ i najava ulaska kompanije „Interrao“, koja predstavlja ruskog giganta u oblasti elektroenergetike, uživaju stratešku i političku podršku predsednika i Vlade Rusije, Bocan Harčenko je izrazio uverenje da će, uz neke dodatne napore, već krajem ove ili početkom naredne godine biti dogovorena realizacija još nekoliko velikih i dugoročnih projekata koji će biti od ogromnog značaja za RS, BiH, kao i za celi region zapadnog Balkana.
 
„Ruski primer uspostavljanja dobre političke i ekonomske saradnje sa zvaničnicima RS i BiH trebalo bi da sledi i ostatak međunarodne zajednice, čija je uloga ovde morala biti promenjena pre nekoliko godina“, ocenio je Bocan Harčenko.
 
Konstatatujući da međunarodna zajednica snosi delimičnu odgovornost za današnju tešku političku situaciju u BiH, Bocan Harčenko je naglasio da se Rusija godinama bori za promenu načina prisustva i delovanja međunarodne zajednice u BiH i na celom zapadnom Balkanu.
 
Da se ta promena desila ranije, kaže Bocan Harčenko, i da je poštovana odluka o zatvaranju OHR-a, koja je doneta pre nekoliko godina, situacija u BiH bila bi mnogo povoljnija i domaći političari imali bi odgovornosti za sebe i narode koje predstavljaju, što je osnov svakog kompromisa. On je naveo da je visoki predstavnik Valentin Incko ovih dana u jednom intervjuu pogrešno protumačio stavove Rusije o izmeštanju OHR-a, rekavši da se ni Rusija ne protivi opstanku njegove kancelarije. „Tačno je da smo protiv ideje o izmeštanju, jer ona ne donosi nikakvu suštinsku promenu. Naš cilj je suštinska promena, a promena koju bismo podržali je zatvaranje OHR-a, naravno uz ispunjenje zadatih uslova iz plana `pet plus dva`“, rekao je Harčenko.
 
Ako to nije moguće, kaže ruski ambasador, bilo bi suštinski važno ograničiti bonska ovlašćenja visokog predstavnika. „Ipak, ne verujem da ćemo na narednoj sednici Saveta za provođenje mira 12. i 13. decembra naići na razumevanje za ovakav naš stav“, zaključio je ruski ambasador u BiH.