Dulić: Srbija postala lider u oblasti upisa prava na nepokretnosti

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija će do kraja godine prvi put dobiti jedinstven katastar nepokretnosti sa savremenom svojinskom evidencijom, koja će stvoriti uslove za brži razvoj zemlje, izjavio je danas ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić na otvaranju prvog srpskog geodetskog kongresa, koji će trajati tri dana.

Dulić je u beogradskom Sava centru kazao da je do sada već digitalizovano gotovo 40 odsto katastra i da će ceo posao biti gotov u 2013. „Srbija je ostvarila ogroman napredak u ovoj oblasti u prethodne tri godine“, rekao je ministar, navodeći da je nerešena imovinska evidencija dosta ograničavala investicije.

Dulić je kazao da je Srbija zahvaljujući kreditima Svetske banke i Vlade Francuske postala lider u oblasti upisa prava na nepokretnosti, zbog reforme koju sprovodi Republički geodetski zavod (RGZ) i nabavke najasavremenije opreme. Ocenjujući da se u prethodnih 30 godina u Srbiji nije gradilo kao sada, ministar je naveo da je u toku izgradnja autoputeva, mostova, raznih objekata i na hiljade stanova, u okviru programa za pomoć građevinskoj industriji u uslovima ekonomske krize.

Zahvaljujući modernijoj svojinskoj evidenciji, uspešno se rešavaju i imovinsko-pravni odnosi koji se tiču velikih privatizacija, kazao je Dulić i kao primer naveo Naftnu industriju Srbije. On je ocenio da neke procedure u katastrima, ipak, još nisu dovoljno ubrzane i da je i dalje prisutna korupcija i pozvao RGZ da, kao što je to uradilo ministarstvo, omogući građanima na svom sajtu prijave korupciju.

„Korupcija je uvek vezana za pojedince, a ne instituciju, i zato pozivam građane da uvek prijave slučajeve korupcije da bi se ti pojedinci sankcionisali“, naglasio je Dulić.

Direktor Svetske banke u Srbiji Lu Brefor je izjavio da je RGZ ostvario impresivne rezultate u izradi katastra nepokretnosti, navodeći da se već pregovara o odobravanju novog kredita Srbiji za dodatno unapređenje u toj oblasti. Brefor je kazao da podaci o nepokretnosti imaju veliki značaj za privredu svake zemlje, da nepokretnosti čine oko dve trećine bogatstva svake država, a dobit od nekretnina učestvuje i do 50 odsto u bruto domaćem proizvodu.

On je podsetio da je Srbija u ovogodišnjem izveštaju Svetske banke o uslovima poslovanja (Doing busineš) u oblasti upisa prava na nepokretnosti bila na 39. mestu u odnosu na prošlogodišnje 98. mesto, odnosno da je napredovala za čak 59 mesta.

Direktor RGZ-a Nenad Tesla je kazao da će na prvom srpskom geodetskom kongresu, koji je međunarodni, biti predstavljena najsavremenija dostignuća geodetske nauke i struke u Srbiji, rezultati koji su dostupni za korišćenje građanima, javnom i privatnom sektoru, ali i razmenjena znanja i iskustva sa međunarodnom naučnom i stručnom javnošću.

Izvršni direktor „Eurogeografiksa“ Dejv Lovel je čestitao RGZ – u na postignutim rezultatima i izrazio očekivanje da će kongres geodeta u Srbiji održavati svake godine, kao značajan skup geodeta u Evropi. U okviru kongresa će biti održana i Međunarodna naučna konferencija na kojoj će učestvovati 77 eksperata iz 23 zemlje.