Mostu uzdaha u Veneciji vraćen prvobitan izgled

PinterestFacebookTwitterShare

Obnova čuvenog Mosta uzdaha (Ponte dei sospiri) u Veneciji i fasade Duždeve palate s kojom je povezan konačno je završena nakon tri godina rada, saopštili su gradski zvaničnici.


Restauracija je započeta 2008, nakon što je godinu dana ranije parče mermera otpalo sa palate i povredilo jednog nemačkog turistu.

Sagrađen početkom 17. veka, mali most povezuje Duždevu palatu sa zatvorskom zgradom. Legenda kaže da su tim mostom sprovođeni osuđenici do zatvorskih ćelija ili mesta pogubljenja, pa otuda i njegovo neobično ime, koje mu je dao lord Bajron u 19. veku.

Pogled sa Mosta uzdaha bio je poslednji koji su osuđenici imali pre ulaska u zatvor.

Tim mostom je 1755. sproveden u zatvor i čuveni zavodnik Kazanova, koji je 15 meseci kasnije, uz pomoć jednog kaluđera, uspeo da pobegne.

Radovi na restauraciji koštali su 2,8 miliona evra, od kojih je dobar deo prikupljen postavljanjem džinovskih bilborda na samom mostu i okolnim zgradama, izazivajući negodovanje stanovnika grada gondola.

“Jasno je da niko ne voli da vidi gradska zdanja prekrivena reklamama, ali to nam je pomoglo da ih spasimo i niko to ne može da porekne”, kazao je za AFP Đorđo Orsoni, gradonačelnik Venecije.

Prema lokalnoj legendi, ljubavnici će osigurati doživotnu ljubav ako se poljube u gondoli ispod Mosta uzdaha u vreme zalaska sunca.