Nema državljanstva za Srbe s KiM

PinterestFacebookTwitterShare

Po Zakonu o državljanstvu Rusija nije u mogućnosti da odgovori na zahtev kosovskih Srba za rusko državljanstvo, kažu u Ministarstvu spoljnih poslova.


Ruski predsednik Dmitrij Medvedev proučio je zahtev kosovskih Srba, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksandar Lukaševič.

On je rekao da je Medvedev takođe rekao da će Rusija poslati sve vrste humanitarne pomoći Srbima na severu Kosova i kroz Unesko pomoći obnovu porušenih srpskih pravoslavnih svetinja.

„Taj zahtev je dostavljen predsedniku Dmitriju Medvedevu. Imajući u vidu činjenicu da na takav zahtev ne može biti udovoljeno po slovu ruskog zakona o državljanstvu, predsednik Medvedev je naložio da se intenzivira pružanje podrške Srbima u drugim oblicima“, naveo je Lukašević.

On je rekao da iz zahteva kosovskih Srba proizilazi da su „ti ljudi u teškoj situaciji sa osećajem beznadja“, jer su primorani da „poštuju diktat takozvane Republike Kosovo“.

Lukašević je precizirao da je, prema nalogu ruskog predsednika Medvedeva, „konkretno odlučeno da se obezbedi humanitarna pomoć za stanovnike severnog Kosova“.

„Prvi avion Ministarstva za vanredne situacije sa humanitarnom pomoći već je poslat u Srbiju“, podsetio je Lukaševič i dodao da se u skladu sa instrukcijama predsednika priprema još jedna partija humanitarne pomoći.

On je takodje naglasio da Rusija namerava da intenzivira obnovu uništenih srpskih pravoslavnih svetinja po liniji Uneska uz učešće Rusije u finansiranju.

Prema rečima Lukaševiča, Moskva će „političkim i diplomatskim sredstvima nastaviti da promoviše legitimne interese i prava Srba koji žive na Kosovu“.

„Predsednik Rusije je potvrdio nepromenljivost naše principijelne linije da ne priznajemo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Ministarstvo spoljnih poslova nastaviće pomno da prati poštovanje Rezolucije 1244 UN od strane svih na Kosovu, uključujući NATO i EU“, naglasio je Lukaševič. Rusija poziva sve strane u konfliktu na Kosovu da odbace nasilje i poštuju principe neutralnosti, dodao je Lukaševič.

„Uvereni smo da sva sporna pitanja treba da se reše u dijalogu i u skladu sa odgovarajućom rezolucijom Saveta bezbednosti UN“, rekao je Lukaševič na konferenciji za novinare.

Rusija će podržati Rezoluciju Saveta bezbednosti u istrazi o trgovini ljudskim organima na Kosovu, naveo je Lukaševič.

Ambasadi Rusije u Beogradu je početkom novembra prosledjeno oko 22.000 zahteva kosovskih Srba za rusko državljanstvo, a ovu inicijativu je organizovao pokret Stara Srbija.