Podeljeno 7.800 sadnica voća

PinterestFacebookTwitterShare

Oko 30 poljoprivrednih proizvođača sa područja Višegrada dobilo je danas ukupno 7.800 sadnica jabuke, kruške i šljive, koje bi trebalo da zasade na četiri hektara zemljišta.


„Voćari su dobili i veštačko đubrivo, sisteme za navodnjavanje i sredstva za zaštitu voćaka, a na proleće će trojici poljoprivrednih proizvođača biti uručene sadnice maline i jagode“, rekla je opštinski poljoprivredni inspektor Marica Jovanović.

Tomislav Popović, načelnik opštine Višegrad, rekao je da je prvi put da ovoliki broj voćara besplatno dobije sadni materijal za proširenje postojećih ili osnivanje novih voćnjaka.

„Strategijom razvoja opštine 2011-2014. godine akcenat smo stavili na razvoj turizma i poljoprivrede za koju postoje idealni klimatski i drugi uslovi“, rekao je Popović.

Poljoprivrednik Vitomir Nikolić iz sela Sasa istakao je da je u svom voćnjaku imao stabla starih sorti krušaka, kao što je „sarajka“, „kolačuša“, „prospa“, „žutica“, od kojih se peče kvlitetna rakija, a da će novim ekonomskim vrstama podmladiti voćnjak i početi da se intenzivno bavi voćarstvom.

Vrednost ovog paketa po poljoprivrednom proizvođaču je od 300 do 5.000 KM. Opština Višegrad je ove godine za podsticaj poljoprivrede i sela obezbedila iz budžeta 250.000 KM.