Američka kompanija kupila nišku kasarnu

PinterestFacebookTwitterShare

Naime, danas su otvorene ponude povodom oglasa za otuđenje neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini na lokaciji „Bubanjski heroji“. Na konkurs koji je Grad Niš raspisao za prodaju zemljišta nekadašnje kasarne pristigle su 2 ponude, od kojih jedna nije imala validnu dokumentaciju.

Na zemljištu kasarne Bubanjski heroji, površine 15 hektara, gradiće se stambeno – poslovni komleks sa uređenim parkovskim površinama koji će investitor prema ugovoru morati da izgradi za pet godina.
 
Novi gradski centar kakav do sada nije građen biće i svojevrstan centar opštine Palilula u kome će stanovnici ovog dela grada dobiti trgovinsko-poslovni centar. Zemljištu je data najšira namena.

Očekuje se da Grad od prodaje ovog zemljišta prihoduje 20 miliona evra. Investitor će biti u obavezi da ukloni sve objekte sa zemljišta, da uredi i očisti zemljište i da Gradu prenese 21 000 metara kvadratnih stambenog prostora za potrebe Vojske Srbije u skladu sa ugovorom o razmeni imovine.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović rekao je da je posle trogodišnjeg rada uspešno okončan jedan od njegovih prioriteta – investiranje u 15 hektara zemljišta u kasarni Bubanjski heroji. To je jedna od najvećih investicija u Nišu u poslednjih 20 godina i četvrta najveća američka investicija u Srbiji, rekao je Simonović.

Niš će na toj lokaciji dobiti poslovno-stambeni objekat, a 21 odsto ukupne stambene površine pripašće Vojsci, što će biti više od 200 stanova za njene pripadnike. Pokazali smo da smo postali povoljno poslovno okruženje i da strani investitori imaju poverenja u naše administrativne , kadrovske i idejne kapacitete.

Procedura razmene nepokretnosti konačno je završena posle osam godina potpisivanjem ugovora između Grada Niša i Ministarstva odbrane. Niš je prvi grad u Srbiji koji je okončao proces razmene nepokretnosti sa Vojskom Srbije. Saradnja Vojske Srbije i Grada Niša reprezentativni je primer saradnje Ministarstva odbrane i lokalnih samouprava.

Osnivač kompanije „Klin ert kapital“ Filip Bej zahvalio je gradonačelniku na visokoj profesionalnosti i transparentnosti u radu. On je posebno naglasio da će biti najbolji promoter dobrog poslovnog okruženja i kvalitetnog poslovanja u Nišu.