Mala hidroelektrana kod Vranja počela sa radom

PinterestFacebookTwitterShare

Mala hidroelektrana Prvonek, na Banjskoj reci u okolini Vranja, čiju izgradnju je Elektroprivreda Srbije (EPS) finansirala samostalno,  počinje sa probnim radom i proizvodnjom električne energije.

Nova mala HE izgrađena je za manje od godinu dana, a vrednost investicije je 1,55 miliona evra.

HE „Prvonek“ ima dva agregata snage od 110 i 800 kilovata i godišnje će proizvoditi između 2,5 i tri miliona kilovat časova. U toku dana elektrana će biti povezana na elektroenergetsku mrežu i stvoriće se uslovi za početak puštanja elektrane u probni rad.

„Veoma je bitno da će mala HE „Prvonek“ poslužiti i kao „model izgradnje“ za sve buduće male HE na vodoprivrednim objektima i da će kao novi hidroenergetski objekat imati pravo na „feed in“ tarifu“ izjavio je direktor za strategiju i investicije u proizvodnji u Direkciji EPS za strategiju i investicije, koja je vodila ovaj posao Slobodan Mitrović.

Mala HE Prvonek je prvi energetski objekat koji se gradi u skladu sa Uredbom Vlade o utvrđivanju programa ostvarivanja strategije razvoja energetike Srbije do 2015. godine za period od 2007. do 2012. godine, a koja se odnosi na izgradnju novih energetskih postrojenja na postojećim vodoprivrednim objektima.

Ova hidroelektrana nalazi se na brani Prvonek. Brana je visoka 90 metara i njenom izgradnjom formirana je akumulacija zapremine oko 20 miliona kubnih metara, navodi se u saopštenju EPS.