Bolja zaštita klijenata od 5. decembra

PinterestFacebookTwitterShare

Viceguverner Narodne banke Srbije Mira Erić-Jović izjavila je da su banke i lizing kompanije dužne da do 5. decembra kamate na kredite vrate na nivo incijalne kamate iz ugovora.

Na konferenciji za novinare u NBS (www.nbs.rs) ona je rekla da te kamate generalno ne bi trebalo da budu nepovoljnije za korisnike i dodala da gradjani ne bi trebalo da izbegavaju da potpišu anekse ugovora.

Građani bi trebalo da dobro prouče anekse sa inicijalnim ugovorom, rekla je Erić-Jović i dodala da čak iako potpišu nepovoljnije uslove koji nisu u skladu sa Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga mogu to da prijave NBS, koja će preduzeti mere.

Viceguvernerka NBS je istakla da je taj zakon donet kako bi se korisnici finasijskih usluga zaštitili od diskriminacije i navela da su za kršenje odredbi zakona predvidjenje kazne od 500.000 do 800.000 dinara za banke i lizing kompanije.

Erić-Jović je rekla da će kamate ubuduće morati da budu jasne i predvidive i istakla da banke više neće smeti da promenljivost kamatne stope vezuju za promenu poslovne politike, makroekonomskog okruženja ili bilo čega drugog.