Nemačka organizacija HELP pomaže razvoj poljoprivrede

PinterestFacebookTwitterShare

„Razvoj malih i srednjih preduzeća“ naziv je projekta koji u opštinama Gornjodrinske regije (GDR) implementira nemačka organizacija HELP uz finansijsku podršku Evropske unije. 

Reč je o projektu pokretanja i unapređenja poljoprivredne proizvodnje, a da bi se uverili u njegove rezultate na terenu, opštine obuhvaćene projektom su posetili predstavnici Delegacije Evropske unije u BiH i organizacije HELP. 

Prilikom susreta s načelnikom Opštine Goražde Muhamedom Ramovićem i njegovim saradnicima šef Odseka za ekonomske reforme i prirodne resurse Delegacije EU u BiH Johan Hese podsetio je da je Evropska unija za ovaj projekt izdvojila 400.000 evra te da ga sufinansiraju i same opštine. Projekt je ocenjen značajnim za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u ovom delu BIH. 

„Drago nam je da se ovaj projekt implementira jer uključuje direktnu pomoć samim poljoprivrednicima, a osim nabavke opreme tu je i pomoć u razvijanju ekonomskih, marketinških i drugih veština“, kazao je Hese. 

U okviru projekta u Goraždu, Foči, Rogatici i Novom Goraždu podržano je 180 korisnika koji su dobili materijalnu pomoć za pokretanje i dalji razvoj vlastite poljoprivredne delatnosti a koji će raditi na poboljšanju kapaciteta kroz certifikaciju i uvođenje sistema kontrole kvaliteta vlastitih proizvoda. Projektom su podržani proizvodnja voća i povrća i mlekarstvo. 

„Na području opštine Goražde ovim projektom obuhvaćeno je 50 poljoprivrednih proizvođača u čiji smo se rad uverili i na terenu i kao Opština odlučili podržati ovaj projekt sa 40.000 KM. Želja nam je da se dobra saradnja s HELP-om i EU nastavi, što će omogućiti i uspešna realizacija ovog projekta“, istakao je načelnik Opštine Goražde Muhamed Ramović. 

Predstavnici HELP-a i Delegacije EU u BiH su posetili i korisnike na terenu u Goraždu i opštinama Foča i Foča-Ustikolina i na licu mesta se upoznali o rezultatima njihovog rada. Realizacija ovog projekta pod ingerencijom HELP-a trajaće do avgusta.