CG razmatra moguće gašenje KAP-a

PinterestFacebookTwitterShare

Vlada Crne Gore je ocenila da u kratkom roku treba da bude rešena kriza Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP). Jedno od mogućih rešenja je gašenje te fabrike u vlasništvu vlade i kompanije ruskog milijardera Olega Deripaske.
 
Ministar finansija Milorad Katnić je posle sednice saopštio da je Vlada razmatrala teško stanje KAP koja može da ugrozi stabilnost elektroenergetskog sistema. On je izneo da Vlada još nije preuzela obavezu vraćanja kredita od 22 miliona evra fabrike aluminijuma Dojče banci, već je odlučila da pregovara sa kreditorom o preuzimanju duga.
 
„Vlada nije preuzela obavezu vraćanja duga, niti se obavezala da će ga platiti, osim kroz ranije izdatu garanciju. Bilo bi neodgovorno da ne započnomo razgovore sa kreditorima jer bi to potencijalno značilo aktiviranje svih garancija države u iznosu od 131 milion evra, što bi bio veliki udar na naš sistem“, kazao je Katnić. 

Postoji mogućnost, kako je ukazao, da će Vlada platiti dug KAP ako bude morala, ali namerava da se u razgovorima sa nemačkim kreditorom utvrde rokovi i način vraćanja duga. On je rekao da nije izvestan ulazak indijskog partnera u podgoričku fabriku aluminijuma sa kojim se pregovara. 

Podgorički radio „Antena M“ je objavio da je Vlada preuzela obavezu vraćanja duga KAP Dojče banci, te da je ministar finansija parafirao pismo banci o tome. 

Ugovorom o kreditu, potpisanim juna 2010. godine, predviđen je dvogodišnjnji grejs period, ali je Vlada morala da interveniše jer KAP nije poštovao niz elemenata ugovora. U slučaju kršenja ugovora, prema navodima radija, predviđeno je aktiviranje bankarske garancije što znači da bi kompletan dug KAP bio naplaćen odjednom. 

Fabrika aluminijuma je u poslednje tri godine poslovala sa gubitkom od 56 miliona evra, a država je za njen spas 2010. godine namenila 131 milion evra državnih garancija.