Hleb neće poskupeti u zimskom periodu

PinterestFacebookTwitterShare

Predsednik Odbora za pekarstvo Područne privredne komore Bijeljina Njegoslav Zagorac kaže da ne treba očekivati poskupljenje hleba u zimskom periodu i dodao da je cena hleba u Semberiji niža nego u drugim delovima Srpske.
 
On ističe da cena vekne hleba u Semberiji nije menjana u protekla tri meseca i trenutno je u stanju mirovanja, iako je zima period kada uobičajeno dolazi do blagog poskupljenja.
 
“U svakom slučaju očekujem stabilnu cenu i u zimskom periodu”, rekao je Zagorac Srni.
 
On navodi da se u Bijeljini može kupiti vekna hleba i za jednu KM, što je i dalje povoljnije u odnosu na Doboj, gde je juče hleb pojeftinio za 10 feninga i sada košta 1,10 KM.
 
“U Bijeljini se kod jednog jedinog proizvođača može naći vekna hleba od 600 grama po 1,20 KM, ali sve je uslovljeno cenom brašna”, rekao je Zagorac i podsetio da varira i cena brašna i određuje cenu hleba.
 
On je podsetio da brašno prosečnog kvaliteta košta oko 60 feninga po kilogramu, dok je visokokvalitetno brašno skuplje, pa da zbog toga varira i cena hleba.
 
“Upravo se to reflektovalo i na našu proizvodnju, pa od proizvođača do proizvođača možete naići i na različite cene od jedne KM do 1,20 KM za veknu hleba”, rekao je Zagorac.
 
Prema podacima Udruženja potrošača u RS, cena hleba u Srpskoj skuplja je za 30 odsto nego u Srbiji. U ovom udruženju tvrde da bi cena vekne hleba u Srpskoj trebalo da iznosi maksimalno jednu KM jer je, kako kažu, tolika i u Srbiji.