„Južni tok“ možda dobija specijalni status TEN

PinterestFacebookTwitterShare

Evropska komisija je spremna da razmatra mogućnost dodele specijalnog statusa ruskom projektu gasovoda „Južni tok“, izjavio je ruski ministar energetike Sergej Šmatko u Moskvi.

„Posle dobijanja potpunije informacije o količinama gasa i maršruti projekta “Južni tok“ Evropska komisija je i dalje spremna da razmotri mogućnost da tom projketu dodeli status TEN“ rekao je Šmatko, posle sastanka sa evropskim komesarom za energetiku Ginterom Etingerom, prenela je agencija RIA Novosti.

Status transgranične evropske mreže (Trans European Network) TEN omogućio bi „Južnom toku“ da izbegne propise Trećeg energetskog paketa EU, koji zahtevaju da se trećim licima omogući pristup gasovodima. Specijalni status takođe daje mogućnost učesnicima projekta da pretenduju za finansiranje 30 odsto njegove vrednosti iz budžeta ili finansijskih struktura EU.

Takav status imaju dva „Gaspromova“ projekta – „Severni tok“ i Jamal-Evropa, kao i zapadnoevropski projekat „Nabuko“.

Rusko ministarstvo energetike je ranije, u oktobru objavilo da EK nije podržala njihovi predlog da se potpišu međudržavni sporazumi o pravnom režimu za transgranične eneretske projekte, među kojima je i izgradnja gasovoda „Južni tok“.

Rusija je prošlog meseca od Francuske zatražila da podrži sklapanje sporazuma sa Evropskom unijom (EU) o saradnji u realizaciji transgraničnih projekata za izvoz gasa i zajedničkom funkcionisanju elektroenergetskih sistema. U zaključnom dokumentu sednice rusko-francuske komisije je ukazano da je Moskva od Pariza zatražila podršku da „Južnom toku“ bude dodeljen status „projekta od evropskog interesa“.

Ministar Šmatko je, takođe, izneo da je sa Etingerom dogovoreno da na sastanku eksperata u januaru-februaru 2012. bude razmotren projekat izgradnje gasovoda „Južni tok“. On je istakao da se EK precizno izjasnila da projekat „Južni tok“ smatra za značajnu magistralu za snabdevanje Evrope energentima.

Projekat „Južni tok“ predviđa izgradnju gasovoda po dnu Crnog mora iz Rusije u zemlje južne i centralne Evrope, među kojima i kroz Srbiju.

Kako je predviđeno, gasovod će se sastojati od četiri linije kapaciteta 15,57 milijardi kubnih metara (m3) svaka, a prva bi trebalo da bude puštena u rad u decembru 2015. Postizanje punog kapaciteta (63 milijarde m3 ) očekuje se do 2018.  Početak izgradnje gasovoda, orijentacione vrednosti 15,5 milijardi evra, planiran je za 2013.

Komesar Etinger je posle sastanka sa kolegom Šmatkom izjavio za novinare da će isporuke ruskog gasa u Evropu u narednih deset godina biti uvećane na 150 milijardi m3 sa sadašnjih 125 milijardi, s tim što će ukupna potrošnja gasa u EU da naraste na 600 milijardi m3.

Etinger je precizirao da Evropa sada troši 530 milijardi m3 gasa godišnje. Prema Etingeru eksploatacija gasa u evropskim zemaljama je u opadanju, i prema proračunima EU, Rusija, Norveška i Alžir će povećavati izvoz na Kontinent.