Interkomerc gradi hidrocentralu na reci Jošanici

PinterestFacebookTwitterShare

Akcionarsko društvo „Interkomerc“, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) gradiće mini hidrocentralu na reci Jošanici, saopšteno je u Beogradu.

Sporazum o finansiranju izgradnje mini hidrocentrale iz obnovljivog izvora energije razmenili su u četvrtak uveče direktorka beogradske kancelarije EBRD Hildegard Gacek i generalni direktor „Interkomerca“ Goran Perčević, na svečanosti povodom šest decenija rada tog preduzeća.

Direktorka Gacek je na svečanosti u gradskoj skupštini istakla da se radi o posebnom projektu podrške privatnom sektoru da učestvuje u izgradnji mini hidrocentrala iz obnovljivih izvora energije.

Gacek je navela da će realizacija tog projekta pomoći Srbiji da ispuni obaveze prema Evropskoj uniji (EU) u pogledu proizvodnje određenih količina energiej iz obnovljivih izvora.

Gacek i Perčević su sporazum razmenili u prisustvu ministra ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Chirić koji je naveo da je on „kum“ na tom projektu.

„Interrkomerc AD“ je jubilej obeležio u prisustvu ministara u Vladi Srbije, predstavnika diplomatskog kora, poslovnih partnera i bivših i sadašnjih zaposlenih. Svečnosti, u gradskoj skupštini prisustvovali su zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, predsednica Skupštine Slavica-Ðukić Dejanović ministri Zoran Stanković, Sulejman Ugljanin, Rasim Ljajić, Žarko Obradović, Milutin Mrkonjić, a jubilej „Interkomercu“ je čestitao i premijer Mirko Cvetković.

Gacek je ranije danas precizirala da je EBRD krajem proteklog meseca potpisala ugovore za realizaciju više značajnih projekata u Srbiji, u vrednosti od 391 milion evra i da je u toku njihovo ostvarivanje.