Bračni život zaposlenih u opasnosti zbog nasilnih šefova

PinterestFacebookTwitterShare

Zbog nasilničkog ponašanja šefova može da vam presedne vreme provedeno na poslu. Međutim, novo istraživanje pokazuje da mobing na poslu može ozbiljno da naškodi i vašem brak.
 
Stres koji prouzrokuje šef zlostavljanjem I vređanjem ima velik uticaj na partnera zlostavljanog radnika, otkriva američka studija koju prenosi LiveScience.com. To utiče na bračni odnos, a zatim i na celu porodicu zaposlenog.
 
Studija takođe tvrdi da zlostavljanje na poslu manje utiče na parove sa dužim bračnim stažem. U istraživanje je bilo uključeno 280 zaposlenih i njihovih partnera, a tri četvrtine ispitanih parova ima decu koja žive sa njima.
 
Nasilničko ponašanje definisano je kao javno kritikovanje, ispadi besa i grubost. Zaposleni su ispitivani koliko je često njihov šef usmerio svoj bes na njih, a njihovi partneri su pitani koliko je tada napetosti bilo kod kuće. ‘Moguća je reakcija na zlostavljanje na poslu manja motivacija ili želja zlostavljane osobe da se uključi u pozitivnu interakciju sa partnerom i drugim članovima porodice’, kaže profesorka Meridet Ferguson sa Univerziteta Bejlor u Teksasu koja je vodila istraživanje.
 
 
Autorka kaže da rezultati studije ističu potrebu da firme pošalju nedvosmislenu poruku svojim menadžerima da neće tolerisati nasilničko ponašanje. ‘Ova saznanja imaju važne implikacije za organizaciju preduzeća i ponašanje menadžmenta. Poslodavci moraju preduzmu korake kako bi sprečili ili zaustavili zlostavljanje I ostvarili mogućnost da zaposlenici čuvaju svoje porodice od takvog štetnog ponašanja’, kaže profesorka Don Karlson s američkog Univeryiteta Bejlor. ‘Vređanje na radnom mestu utiče na život zaposlenih i van radnog mjesta.’