Suša koči barže sa gorivom

PinterestFacebookTwitterShare

Dunav je glavni i najjeftiniji put dotoka nafte i naftnih derivata. Zbog niskog vodostaja barže u gonjem slivu stoje, a u donjem plovidba je spora i stiže, kažu, tek trećina potrebnih količna nafte. Petrohemijske kompanije već se žale na gubitke, jer 60 odsto sirovine stiže baržama Dunavom.
 
„Mi sve preduzimamo da ne dođe do zaustavljanja Petrohemije. Radimo sada ispod minimuma i trenutno nam se oko 18 hiljada tona primarnog benzina, osnovne sirovine, nalazi na Dunavu“, kaže Saša Pavlov, direktor „Petrohemije“ Pančevo.
 
I domaći i strani naftaši snabdevaju se kod NIS-a. Međutim, kažu da to nije dovoljno i da se nestašice naziru.
 
Šef beznzinske pumpe Željko Nikolić kaže da je u poslednjih mesec dana dosta otežana nabavka goriva. Borisav Tatić iz Udruženja benzinskih stanica Srbije navodi da je najproblematičniji evrodizel.
 
„Koliko imamo informacija to postrojenje se rekonstruiše u rafineriji Pančevo i možemo u narednom periodu očekivati blagu nestašicu ili blagi poremećaj u snabdevanju evrodizelom“, kaže Tatić.
 
U NIS-u odgovaraju da remont završavaju do ponedeljka i da na zalihama ima dovoljno sirove nafte i dizela D2. Razmatraju i dopremanje evrodizela železničkim i auto cisternama. Naftaši kažu da je taj transport tri puta skuplji, da dolar jača, a potražnja goriva u regionu je sve veća.
 
Tatić kaže da možemo očekivati u narednom periodu značajnije povećanje cena derivata nafte. Građani kažu da je i ovako cena visoka. Iako je otežan transport Dunavom, u Vladi ocenjuju da gorivo ne mora da poskupi.
 
„Svi uvoznici, sve kompanije, koje posluju na našem tržištu imaju sasvim zadovoljavajuće marže. Postoje drugi vidovi transporta sem rečnog“, kaže Milan Budimir iz Ministarstva energetike.
 
Vozačima je već preskupo, a u opštoj besparici ne razmišljaju o zalihama. Zemlje Evropske unije imaju obavezne tromesečne rezerve nafte. Srbija je to predvidela, ali to mora da reguliše novim Zakonom o Robnim rezervama. U skladu sa Zakonom o energetici sada imamo takozvane petnaestodnevne operativne rezerve. Tu su i komercijalne rezerve naftnih kompanija, ali se ne zna kolike su.