Merkel: Počeli smo da stvaramo fiskalnu uniju

PinterestFacebookTwitterShare

Članice evrozone su pred formiranjem „fiskalne unije“ s rigoroznim budžetskim nadgledanjem radi savladavanja dužničke krize, izjavila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel.
 
„Ne samo da govorimo o fiskalnoj uniji, mi počinjemo i da je stvaramo“, rekla je Merkelova u govoru u nemačkom parlamentu , dodavši da bi to bila „fiskalna unija sa striktnim propisima, bar kad je reč o evrozoni“.
 
Kancelarka je takođe predočila da ne postoji lak način za rešavanje problema finansijske krize u evrozoni i da će za to „biti potrebne godine“. „To je proces i taj proces će trajati godinama“, ukazala je ona.
 
Merkelova je takođe ponovila da je i dalje pri svom stavu da Evropska centralna banka treba da ostane nezavisna kako bi zadržala poverenje, kao i da se i dalje protivi uvođenju evroobveznica, ukazavši da zajednički vladin dug evrozone nije rešenje za sadašnju finansijsku krizu, prenela je agencija AP.
 
Kancelarka je predočila nemačkim parlamentarcima da diskusije o evroobveznicama „ne doprinose rešavanju krize“ i da je evrozoni umesto zajedničkog duga potrebna nova „stabilizaciona unija“ s jačom fiskalnom kontrolom i strožom regulativom kad je reč o zaduživanju.
 
Merkelova se obratila nemačkim zakonodavcima pred samit lidera Evropske unije 9. decembra u Briselu , gde ona i predsednik Francuska Nikola Sarkozi nameravaju da predstave zajednički plan za suzbijnje dužničke krize u zoni evra. Ona je rekla da je njihov cilj na tom samitu da se preispitaju i izmene osnivački sporazumi EU „kako bi se izbegla podela EU na članice evrozone i one koje nisu članice tog monetarnog bloka“.