Amnesty International poziva na hapšenje Džordža Buša

PinterestFacebookTwitterShare

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International pozvala je Etiopiju, Tanzaniju i Zambiju da uhapse bivšeg američkog predsednika Džordža Buša, koji će ovog meseca posetiti Afriku u okviru akcije podizanja svesti o raku u ovoj regiji.

Amnesty International i druge humanitarne organizacije tvrde da je Buš tokom svoja dva mandata, od 2001. do 2009. godine, dozvoljavao i odobrio upotrebu raznih tehnika ispitivanja, uključujući i simulaciju davljenja vodom, koje se po međunarodnom pravu smatraju torturom.

„Prema međunarodnom zakonu, nema sigurnog mesta za one koji su odgovorni za mučenja. Etiopija, Tanzanija i Zambija moraju iskoristiti ovu mogućnost da ispune svoje obaveze, kako Džordž Buš više ne bi bio nekažnjiv kao do sada“, kazao je visoki pravni savetnik organizacije Met Polard.

Brojne humanitarne organizacije tvrde kako je Buš u februaru otkazao svoju posetu Švajcarskoj kako bi izbegao pravno gonjenje zbog optužbi za torturu, javlja Reuters. S druge strane, organizatori tvrde da je njegova poseta bila otkazana zbog sigurnosnih razloga, a ne optužbi.