Formirana stručna komisija za beogradski metro

PinterestFacebookTwitterShare

Gradski arhitekta i pomoćnik gradonačelnika Dejan Vasović na prvom sastanku Komisije za ocenu studije beogradskog metroa predstavio je javnosti članove komisije koji će voditi računa o tehničkim aspektima izrade studije i idejnog projekta prve linije beogradskog metroa.
 
Jedan od članova stručne komisije je doktor, akademik i profesor Univerziteta u Pensilvaniji Vukan Vučić, svetski stručnjak za metroe, koji je, kako je je podsetio Vasović, bio glavni konsultant na izradi metroa u San Francisku, Vašingtonu, Mančesteru, Edmontonu, Rimu, Pekingu i Gvadalahari. Takođe, komisiji se pridružio i jedan od vodećih konsultanata za izradu metroa u svetu Gradimir Stefanović, koji je ostavio svoj pečat u izgradnji metro sistema u Torinu, Rimu, Šangaju, Londonu, Rijadu, Heliopolisu, Kairu, Sankt Peterburgu i Tel Avivu.

Vasović je podsetio da je u ime grada Beograda i Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju u Komisiji i Zoran Rubinjoni, koji rukovodi velikim projektima, poput izgradnje novog mosta na Adi Ciganliji i Vladimir Depolo, koji je vodio prethodne studije o izradi beogradskog metroa.
 
„Prvenstveni zadatak ove komisije je da se svi predlozi prilagode potrebama i mogućnostima grada Beograda, kako bismo dobili metro koji nam priliči“, rekao je Vasović. „Započinjemo istorijski zadatak za buduće generacije“, poručio je Vasović.
 
Profesor Vučić je istakao da komisija pred sobom ima veliki zadatak, jer gradovi koji imaju tendenciju rasta, kao Beograd, imaju sve veće saobraćajne probleme.
 
„Pedesetih godina samo 20 gradova u svetu imalo je metro sistem, dok je danas taj broj 120, pa metro predstavlja jednu od najvećih investicija koju neki grad može da izvede u svojoj istoriji“, istakao je Vučić. „Zato je važno pažljivo planirati svaki korak u njegovoj izrgradnji, jer svaka greška mnogo košta.“