Srbija na Svetskom kongresu nacionalnih naftnih komiteta

PinterestFacebookTwitterShare

Predstavnici Srbije učestvovaće će 4. i 5. decembra u Dohi (Katar) na Svetskom kongresu nacionalnih naftnih komiteta gde će predstaviti potencijale naftne i gasne privrede naše zemlje, najavio je potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Mihailo Vesović.
 
„Po prvi put ćemo imati priliku da kažemo na ovom najvišem svetskom telu, koje se bavi najprofitabilnijom granom privrede, kakvi su naši potencijali i mogućnosti za investiranje u oblasti energetike kao i da poboljšamo i pojačamo saradnju na svetskom nivou“, rekao je Vesović za Tanjug.
 
On je podsetio da se Svetski kongres nacionalnih naftnih komiteta održava svake tri godine i da će se u Dohi Srbija, prvi put od kada postoji kao država, pojaviti kao zastupnik interesa naše naftne i gasne privrede.
 
U delegaciji iz Srbije biće savetnik premijera za energetiku Petar Škundrić, generalni sekretar Nacionalnog naftnog komiteta Slobodan Sokolović, potpredsednik PKS Vesović, direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko, predsednik Udruženja naftnih kompanija Srbije Zoran Obradović.
 
Na tom najuglednijem svetskom skupu u oblasti naftne privrede Srbija će prvi put biti punopravni učesnik, kao članica Svetskog naftnog saveta, s obzirom da je u martu ove godine formiran Nacionalni naftni komiteta Srbije, koji je nacionalno telo Svetskog naftnog saveta.
 
Na kongresu u Dohi učestvovaće oko 5.000 učesnika iz više od 100 zemalja, uključujući 35 ministara iz vodećih država proizvođača i potrošača nafte, a na skupu će biti reči o putevima obezbeđenja sigurnih energetskih rešenja, promovisanju saradnje, inovacija i investicija u naftnom sektoru.
 
Osnivači Nacionalnog naftnog komiteta Srbije su Univerzitet u Beogradu i Novom Sadu, Privredna komora Srbije, NIS, Transnafta, Srbijagas, Lukoil Srbija, Udruženje naftnih kompanija Srbije i Srpska naftno gasna asocijacija.
 
Svetski savet za naftu (WPC) je međunarodna organizacija, osnovana 1933. godine sa namerom da promoviše upravljanje svetskim izvorima nafte za dobrobit čovečanstva, a čine ga nacionalni komiteti više od 60 zemalja članica UN, sa pet kontinenata, koje proizvode preko 95 odsto svetske nafte i gasa.
 
Osnovna funkcija WPC-a je da ubrza i olakša dijalog između zainteresovanih strana u naftnom sektoru, a posvećen je i primeni naučnih dostignuća u industriji nafte i gasa, transferu tehnologija i korišćenju svetskih naftnih resursa za dobrobit svih.