Profit Google-a kao BDP 28 zemalja

PinterestFacebookTwitterShare

Tokom prošle godine Google je zaradio 29,3 milijarde dolara što je više od bruto domaćeg proizvoda 28 najsiromašnijih zemalja zajedno.Očekuje se i da će Google na kraju 2011. godine ostvariti dvostruko veći profit u odnosu na prošlu godinu.
 
U današnjem svetu – informacija je moć, a Google je jedna od kompanija koja kontroliše polje informacija i pristupa informacijama, pa nije teško shvatiti zašto je na vhu. Mnogi tvrde da ne živimo više u svetu nacija, nego u svetu korporacija i čini se da podatak o Google-ovom profitu to samo potvrđuje.
 
Kompanija zarađuje 97 odsto svog profita od oglašavanja, uprkos svim svojim proizvodima koji čine tri posto ukupnog profita.
 
Ova kompanija je nedavno prekinula rad na sedam projekata zbog toga što nisu dali očekivane rezultate. Između ostalog, ukinut je projekat razvoja tehnologije koja bi pojeftinila energiju dobijenu iz obnovljivih izvora kao i onlajn enciklopediju Knol koja je trebalo da konkuriše Vikipediji.
 
Google je 2007. pokrenuo projekat razvoja solarne tehnologije, a 2009. su najavili da bi za nekoliko godina energija dobijena uz pomoć takve tehnologije bila jeftinija od one koja se dobije korištenjem uglja, koji je najjeftinije fosilno gorivo.