Rusko tržište spremno za srpske prehrambene proizvode

PinterestFacebookTwitterShare

Rusko tržište spremno je da kupi celokupnu proizvodnju prehrambenih proizvoda iz Srbije, ali to zavisi od toga kako će ih srpska strana plasirati, izjavio je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin.
 
Navodeći da kvalitet srpskih prehrambenih proizvoda odgovara tržištu Rusije, Konuzin je rekao da Rusija i Srbija imaju značajne potencijale za privrednu saradnju, ali su oni nedovoljno iskorišćeni.
 
Na sastanku o privrednoj saradnji Srbije sa Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom i Ukrajinom u Privrednoj komori Srbije (PKS), Konuzin je rekao da su prioritetni pravci saradnje u oblasti energetike, korišćenje ruskog kredita od 800 miliona dolara za rekonstrukciju železničkog saobraćaja u Srbiji, u čemu će učestvovati i ruske kompanije, a da je poseban fokus na poljoprivredi.
 
Konuzin je istakao da je dogovoreno da se formira specijalna Radna grupa, koja će raditi na poboljšanju saradnje u poljoprivrednoj i prehrambenoj oblasti, a kao epilog očekuje se potpisivanje bilateralnog sporazuma u ovoj oblasti.
 
Prema podacima PKS, ukupna robna razmena Srbije i Rusije za prvih deset meseci ove godine iznosi 2,6 milijardi američkih dolara i beleži rast od oko 23 odsto u odnosu na isti period prošle godine.
 
Izvoz iz Srbije u Rusiju beleži povećanje od oko 60 odsto u odnosu na isti period prošle godine i njegova nominalna vrednost je 662,2 miliona dolara. Za isti period, uvoz u Srbiju iz Rusije beleži povećanje za oko 15 odsto, odnosno iznosi 1,9 milijardi američkih dolara.