(VIDEO) Povučena reklama „Poslednji diktator“

PinterestFacebookTwitterShare

Nando, lanac restorana brze hrane iz Južne Afrike povukao je svoju reklamu u kojoj zbija šale s predsednikom Zimbabvea Robertom Mugabeom, nazivajući ga „poslednjim diktatorskim uporištem“, javio je BBC.
 
Kompanija se odlučila na povlačenje reklame pošto su ogranaku Nanda u Zimbabveu pristigle pretnje militantne omladinske organizacije Čipmangana koja brani lik i delo Roberta Mugabea.
 
Džimi Kunaka, šef ovog „bratstva“ predsednikovih pristalica, pozvao je Nando da povuče spornu reklamu ili da se suoči s bojkotom i drugim kaznenim merama koje nisu precizirane. U Zimbabveu je vređanje Mugabea zabranjeno zakonom.
 
U reklami, emitovanoj na južnoafričkoj televiziji može se videti Mugabe kako sedi sam za stolom, nameštenim za svrgnute diktatore među kojima je i ubijeni libijski vođa Moamer Gadafi. Glumac koji tumači Mugabea priseća se vremena koja je proveo sa bivšim diktatorima, Mao Cedungom, Idi Aminom, Sadamom Huseinom, uz pesmu Meri Hopkins „Those Were The Days, My Friend“ (To su bila vremena, prijatelju moj).