Postignut dogovor o administrativnim prelazima

PinterestFacebookTwitterShare

Šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović izjavio je u subotu da je postignut konačan dogovor u dijalogu s Prištinom o administrativnim prelazima na Kosovu uz poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i Ustava Srbije.
 
Sporazum o zajedničkom upravljanju administrativnim prelazima je postignut jer su od Evropske unije dobijena jemstva za slobodno kretanje srpskih gradjana sa Kosova i Metohije u Srbiju i iz Srbije sa automobilskim tablicama i dokumentima Srbije, rekao je Stefanović novinarima u Briselu.
 
„Kad nadležni organi usvoje ovaj dogovor, on će tada i biti primenjen“, dodao je on. Stefanović je naglasio da je sporazumom onemogućeno prejudiciranje statusa Kosova“. Prelazi Jarinje i Brnjak će, dodao je, imati poseban status i biti pod nadležnošću Euleksa.
 
„Svi prelazi će biti jedinstveni, dakle neće biti dva prelazna punkta i neće biti obeležja samoproglašene prištinske vlasti na njima“, objasnio je Stefanović, istakavši da će na pelazima biti srpska policija i službenici ministarstva finansija Srbije.
 
Sa prištinske strane će, po objašnjenju Stefanovića, biti samo „carinski svedoci“ koji će posmatrati delovanje Euleksa na Brnjaku i Jarinju i takodje na ostalim punktovima.
 
Euleks će imati potpuno izvršna ovlašćenja na Jarinju i Brnjaku, saglasno akcionom planu koji je za tu evropsku misiju 2008. usvojio Savet ministara EU.