Dnevnik: Agrokor nema novca za preuzimanje Merkatora

PinterestFacebookTwitterShare

Dokumenti italijanske banke Unikredit dokazuju da se hrvatski Agrokor prihvatio kupovine većinskog učešća u slovenačkom trgovinskom lancu Merkator bez ijednog evra kapitala i da zbog visoke zaduženosti ima vrlo ograničene mogućnosti dodatnog zaduživanja, piše danas ljubljanski “Dnevnik”.
 
Taj list, koji je došao do dokumenata Unikredit banke, jednog od ključnih finansijera Agrokora, tvrdi da bi Agrokor mogao da se zaduži za najviše 250 miliona evra, dok je kupovina većinskogučešća u Merkatoru procenjena na više od 800 miliona evra.
 
Umesto vlastitog kapitala, Agrokor je potencijalnim finansijskim partnerima u tom poslu obećavao da će iduće godine prodati proizvođača sladoleda Ledo. Dokument koji navodi “Dnevnik” su matičnoj banci u Milanu pred predaju neobavezujuće ponude Agrokora za kupovinu Merkatora poslale Zagrebačka banka i Unicredit Bank Austria, deo grupe Unikredit.
 
Taj dokument ukazuje da bez Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodne finansijske korporacije (IFC) iz grupe Svetske banke finansijska konstrukcija preuzimanja Merkatora nije moguća, navodi list.
 
Agrokor je od obe institucije očekivao da ulože 170 miliona evra pri čemu, ističe list, one za sada uopšte nisu garantovale da će zajedno sa Agrokorom učestvovati u pregovorima sa konzorcijumom prodavaca.
 
Ukupno 52,10 odsto Merkatora prodaju Abanka, Banka Celje, Banka Koper, Gorenjska banka, banka Hypo Alpe Adria, fond akcija NFD 1, NFD Holding, mariborska NKBM banka, Nova Ljubljanska banka (NLB), Pivovarna Laško, Pivovarna Union i Radenska.