Srbija predstavlja naftne i gasne potencijale

PinterestFacebookTwitterShare

Predstavnici Srbije učestvovaće će od danas u Dohi glavnom gradu Katara na Svetskom kongresu nacionalnih naftnih komiteta, gde će predstaviti potencijale naftne i gasne privrede zemlje, najavio je potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Mihailo Vesović.


„Po prvi put ćemo imati priliku da kažemo na ovom najvišem svetskom telu koje se bavi najprofitabilnijom granom privrede, kakvi su naši potencijali i mogućnosti za investiranje u oblasti energetike kao i da poboljšamo i pojačamo saradnju na svetskom nivou“, rekao je potpredsednik Vesović za Tanjug.

U Dohi će Srbija, prvi put od kada postoji kao država, pojaviti kao zastupnik interesa domaće naftne i gasne privrede.

U delegaciji iz Srbije biće savetnik premijera za energetiku Petar Škundrić, generalni sekretar Nacionalnog naftnog komiteta Slobodan Sokolović, potpredsednik PKS Vesović, direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko, predsednik Udruženja naftnih kompanija Srbije Zoran Obradović.

Na ovom skupu Srbija će biti punopravan učesnik, budući da je u martu ove godine formiran Nacionalni naftni komitet Srbije, koji je nacionalno telo Svetskog naftnog saveta (WPC).

Osnivači Nacionalnog naftnog komiteta Srbije su Univerzitet u Beogradu i Novom Sadu, Privredna komora Srbije, NIS, Transnafta, Srbijagas, Lukoil Srbija, Udruženje naftnih kompanija Srbije i Srpska naftno gasna asocijacija.

WPC je međunarodna organizacija, osnovana 1933. sa namerom da promoviše upravljanje svetskim izvorima nafte za dobrobit čovečanstva, a čine ga nacionalni komiteti više od 60 zemalja članica Ujedinjenih nacija sa pet kontinenata, koje proizvode preko 95 odsto svetske nafte i gasa.

Osnovna funkcija WPC je da ubrza i olakša dijalog između zainteresovanih strana u naftnom sektoru, a posvećen je i primeni naučnih dostignuća u industriji nafte i gasa, transferu tehnologija i korišćenju svetskih naftnih resursa za dobrobit svih.