Tri nova praznika u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija bi ubuduće trebalo da obeležava tri nova praznika, a Dan državnosti umesto jednog praznovao bi se dva dana, ukoliko Skupština Srbije sutra usvoji izmene Zakona o državnim i drugim praznicima.


Tim izmenama uvode se novi praznici – 11. novembar Dan primirija u Prvom svetskom ratu, koji će se obeležavati neradno, kao i 21. oktobar Dan sećanja na srpske zrtve u Drugom svetskom ratu i 22. april Dan sećanja na žrtve holokausta i genocida u Drugom svetskom ratu, koji će se obeležavati radno.
 
Pored toga, državni praznik Sretenje – Dan državnosti Srbije, osim 15. februara, praznovaće se i 16. februara.
 
Izmenama Zakona prvobitno je bilo predviđeno uvodjenje dva nova praznika, ali tokom skupštinske rasprave Odbor za rad, boračka i socijalna pitanja predložio je da se obeležava i 22. april kao Dan sećanja na žrtve holokausta i genocida u Drugom svetskom ratu, što je resorni ministar Rasim Ljajić prihvatio, čime je taj predlog postao sastavni deo izmena.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu, ukoliko poslanici podrže izmene zakona, obeležavaće se u spomen na sve nevino postradale u razdoblju izmedju 1914. i 1918. godine.

Kako je Vlada podsetila u obrazloženu, Prvi svetski rat započeo je napadom Austrougarske monarhije na Srbiju 28. jula 1914, a prva pobeda Antante izvojevana je već na početku rata i to u bici na Ceru.

Srbija je u tom ratu izgubila trećinu stanovništva, a zemlja je pretrpela nenadoknadiva razaranja.

Drugi praznik – Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu obeležavaće se kao spomen na 21. oktobar 1941. godine i krvavu jesen kada su nemačke okupacione snage izvršile masovni zločin nad civilima u Kragujevcu i širom Srbije.

Tokom narodnog ustanka u centralnoj Srbiji protiv nacističkog okupatora, u kome su učestvovali i rojalisti i komunisti, ukupno je od 1. avgusta do 5. decembra 1941. godine ubijeno 33.000 građana centralne Srbije, od kojih 11.522 ustanika i 21.809 talaca streljanih u odmazdi, među kojima su osim Srba, bili i Jevreji i Romi.

Usvajanjem izmena Zakona o državnim i drugim praznicima, broj neradnih dana u Srbiji će se sa osam povećati na 10, što je, kako je rekao ministar Ljajić, još ispod evropskog proseka neradnih dana.