Delovi Zemlje biće mesecima bez struje zbog oluje na Suncu

PinterestFacebookTwitterShare

Predstojeći ciklus olujne solarne aktivnosti mogao bi da izazove štetu na električnim transformatorima i predstavlja pretnju osetljivoj energetskoj infrastrukturi širom sveta, saopštila je nemačka osiguravajuća kuća „Alijanc“.
 
Sunce prolazi kroz jedanaestogodišnji ciklus normalne aktivnosti, a sledeći period snažnih solarnih aktivnosti očekuje se 2012. i 2013, prenela je novinska agencija Rojters.

U saopštenju „Alijanca“ se navodi da bi visoko rizična solarna oluja, koju nije lako predvideti zbog toga što se retko javlja, mogla da izazove nestanke električne energije i ekonomske gubitke od preko bilion dolara, a da je najpesimističniji scenario još gori.
 
– Ono što nam sleduje u ovom trenutku je loš vremenski period (u svemiru) – rekao je stručnjak za solarnu fiziku sa britanskog univerziteta „Lankaster“ DŽim Vajld.
 
Velika eksplozija na površini Sunca mogla bi da oslobodi milijarde tona vrelog gasa pri brzini od milion milja na sat, a kada bi taj gas pogodio magnetno polje Zemlje, pokrenuo bi veliku solarnu oluju. Ozbiljnost mogućeg poremećaja privukla je pažnju stručnjaka iz osiguravajućeg sektora, kao i institucija zaduženih za državnu bezbednost.
 
– Ukoliko zamislite da delovi zemalja ili kontinenata nedeljama, ili čak mesecima, ne bi imali struju… onda je to ozbiljna stvar – naveo je Vajld.
 
Problem leži u teškoćama predviđanja koliko često se dešavaju ozbiljni solarni događaji.
 
Kratak vremenski rok koji sateliti imaju za otkrivanje poremećaja takodje predstavlja smetnju prevenciji štete nastale zbog solarnih oluja.
 
Trenutno nijedan satelit nije dovoljno blizu Sunca da bi dao upozorenje u roku dužem od sat vremena pre nego što do oluje dodje, objasnio je Vajld.
 
Modernizacija satelita koja bi ljudima na Zemlji dala više vremena da se pripreme za opasnost koštala bi oko milijardu dolara, dodao je Vajld.