Americi nedostaju stručnjaci

PinterestFacebookTwitterShare

U trenutku kada u Americi 14 miliona ljudi traži posao, prosto iznenađuje da američke kompanije ne uspevaju da popune slobodna radna mesta, ali na raspolaganju su isključivo radna mesta za koje je neophodna fakultetska diploma.


Američka ispostava tehnološkog giganta Simens ima preko 3.000 radnih mesta koja nisu popunjena širom Amerike, ali za većinu njih potrebna je diploma iz prirodnih nauka, tehnologije, mašinstva ili matematike.

Druge kompanije navode da imaju od šest do 200 nepopunjenih radnih mesta za koje preko devet meseci ne mogu da pronađu odgovarajuću radnu snagu.

Američkim preduzećima nedostaje visokoobrazovana radna snaga. Ona ističu da im je, uprkos tome što je stopa nezaposlenosti visoka, veoma teško da pronađu visokokvalifikovane radnike.

Istraživanje kompanije Menpauergrup pokazalo je da 52 procenta američkih poslodavaca ima poteškoće da popuni ključna radna mesta, što je mnogo više od 14 odsto koliko je iznosio taj broj 2010. godine, preneo je Rojters.

Kompanije Ketrpilar i Motorola imaju u svakom trenutku oko 200 radnih mesta koja nisu popunjena. Prosečno, kompanijama je potrebno oko sedam nedelja da pronađu odgovarajućeg radnika za određeno radno mesto.

Najteže je pronaći odgovarajućeg radnika u sektoru trgovine, internetske tehnologije, inženjerstvu, prodaji i mašinstvu.

U isto vreme sa američkih univerziteta svake godine izlazi sve manji broj stručnjaka iz oblasti prirodnih nauka i matematike jer studenti više vole društvene nauke.

Za razliku od 80-ih godina kada je sa fakulteta izlazilo godišnje oko 11,1 odsto studenata koji su završili matematiku, inženjerska usmerenja, tehnologiju i kompjuterske nauke, 2009. godine je taj procenat pao na 8,9.

Ako se ima u vidu i da generacija iz perioda bejbi buma sada odlazi u penziju, odnosno da je stanovništvo sve starije, potpuno je razumljivo da je na tržištu sve manje visokokvalifikovane radne snage.

Nezaposlenost u proizvodnji iznosi 8,4 procenata što je donekle niže od opšte stope nezaposlenosti koja iznosi 9,1 odsto. Prema podacima sa tržišta rada, u avgustu je postojala potražnja za 240.000 radnih mesta u proizvodnji, što je za 38,7 procenata više nego pre godinu dana.

Problem je postao toliko ozbiljan da su se privrednici obraćali Kongresu da reše pitanje viza i pomognu im da zaposle visokokvalifikovane strance.

Novo vreme donelo je i potrebu za novom vrstom radne snage. Sektori u kojima je zabeležen najsnažniji rast radnih mesta su zdravstvo, tehnički i kompjuterski sektor gde je u najmanju ruku potrebna diploma više škole.

Stručnjaci navode da starih poslova više nema i neće se pojaviti i da je neophodno investirati u obrazovanje i pripremiti ljude da popune radna mesta za koja je neophodna fakultetska diploma.