Dijaspora uči srpski preko interneta

PinterestFacebookTwitterShare

Ministarstvo vera i dijaspore je u okviru projekta „Svaki Srbin zna srpski“, obezbedilo multidisciplinarne specijalizovane udžbenike za osnovnu školu namenjene učenicima iz dijaspore, koji su od sada dostupni putem internet stranice Ministarstva www.mvd.gov.rs, saopšteno je danas iz tog ministarstva.


Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković istakao je da je očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma među našim iseljenicima strateški važno za očuvanje nacionalnog identiteta našeg celokupnog nacionalnog korpusa.

– Sa namerom da popularizujemo, olakšamo i učinimo dostupnijim učenje srpskog jezika i ćiriličnog pisma što većem broju, pre svega, dece u našoj dijaspori, omogućili smo preuzimanje specijalizovanih knjiga u elektronskom izdanju sa našeg sajta- rekao je ministar Srećković.

Udžbenici, pripremljeni u saradnji sa Zavodom za udžbenike, omogućavaju pripadnicima naše dijaspore u celom svetu preuzimanje bukvara i čitanki za sve uzraste osnovnih škola. Podeljeni su u tri grupacije: od prvog do trećeg, od četvrtog do šestog razreda i udžbenici za sedmi i osmi razred.

Udžbenici obrađuju i razne kulturne sadržaje, tradiciju i običaje srpskog naroda.

Pored institucionalizovanih vidova učenja srpskog jezika u dijaspori, regulisanih zakonima zemalja u kojima naši ljudi žive u inostranstvu, poput Austrije, Australije, Kanade i Makedonije, najučestaliji oblik učenja srpskog jezika je pri crkveno-školskim opštinama u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Južnoafričkoj republici ili Sjedinjenim Američkim Državama.
 
– Uveren sam da će začetak ovakvog, savremenog, ‘internet’ pristupa, kojim se premošćuje i problem fizičke udaljenosti brojne dijaspore, umnogome doprineti očuvanju srpskog jezika i ćiriličnog pisma među pripadnicima dijaspore, kao i njihovoj sveprisutnosti u okviru matičnog nacionalnog korpusa- zaključio je ministar Srećković.